Tudi v Sloveniji smo dobili prve kmetije, ki se ukvarjajo s pridelavo mleka A2. Oprijel se ga je vzdevek mleko prihodnosti, saj gre za mleko, ki naj bi povzročalo manj prebavnih težav, kot so vetrovi, napihnjenost, bolečine v trebuhu in podobno, ki lahko nastanejo po zaužitju mlečnih izdelkov in se največkrat pripisujejo laktozni intoleranci.

Mleko A2 – pramleko

Kot pravi stroka, gre pravzaprav za pramleko. Takšno, kot so ga poznali naši predniki pred stoletji. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja je novozelandski znanstvenik Corran McLachlan odkril, da kravje mleko vsebuje beljakovine ​​A1 in A2, ter ugotovil, da veliko ljudi, ki občutijo nelagodje po pitju mleka, dejansko ni intolerantnih za laktozo, temveč imajo težave s prebavo beljakovin A1. Kravje mleko namreč vsebuje beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, minerale in vitamine, med beljakovinami mleka pa prevladujejo kazeini (80 odstotkov), med katerimi je 35 odstotkov beta kazeina. Dve najpogostejši obliki beta kazeina sta beta kazein A2 in beta kazein A1, ki naj bi ljudem povzročal težave. »Mleko A2 je primarna oblika mleka, saj je skozi stoletja pri evropskih čredah krav prišlo do mutacije in nastal je beta kazein A1, ki naj bi povzročal alergije. Načeloma je mleko A2 začelo dobivati veljavo, ker je alergija na mleko oziroma laktozna intoleranca v evropskem prostoru med najpogostejšimi motnjami presnove pri ljudeh,« je razložil Martin Kozmos s katedre za mikrobiologijo, biokemijo, molekularno biologijo in biotehnologijo na Fakulteti za kmetijstvo v Mariboru, ki sodeluje pri Projektu EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) z naslovom Testiranje in selekcija govedi ženskega spola na genotip beta kazeina A2 za pripravo funkcionalnih mlečnih proizvodov višje dodane vrednosti.

Na mariborski fakulteti so razvili genski test za določanje beta kazeina A2 in jemljejo vzorce DNK na nekaterih slovenskih kmetijah, kjer so začeli pridelovati mleko A2, ker to lahko dajejo le selekcionirane krave molznice s pravim genotipom. Kot je dejal Kozmos, raziskav o vplivu mleka A2 na človeka v Sloveniji še ni, a v svetovnem merilu te raziskave že obstajajo in njihovi izsledki dejansko zagovarjajo tezo, da ima mleko A2 dokazane pozitivne učinke. »Tudi zato je cilj našega projekta, da bi vzpostavili uvedbo certifikata za mleko A2, saj imajo mlečni izdelki zaradi pozitivnih lastnosti mleka A2 višjo dodano vrednost. V drugi polovici tega leta in v začetku prihodnjega leta se bo o mleku A2 dejansko še govorilo. Pomemben cilj projekta je povečanje zavedanja in prepoznavnosti teh izdelkov za potrošnike in trg v Sloveniji,« je še povedal Kozmos.

Cena mleka A2 ne bo bistveno višja

Kot se oglašujejo pri podjetju A2 Milk Company, ki ga je s partnerji ustanovil pokojni Novozelandec McLachlan ter je vodilno svetovno podjetje za pridelavo in predelavo mleka A2, to ni alternativa mleku, ampak gre za mleko, namenjeno ljudem, ki so prešli na nadomestke mleka. V Avstraliji na primer mleko A2 brez motečih beljakovin A1 predstavlja že okrog 15 odstotkov trga svežega mleka, A2 Milk Company pa je eno najhitreje rastočih podjetij v Avstraliji in na Novi Zelandiji. Nič čudnega, da so se tega resno lotili tudi v Avstriji, Nemčiji, na Poljskem in v Franciji, ki veljajo za vodilne evropske mlečne države.

V Sloveniji je trenutno le nekaj kmetij, kjer je mogoče dobiti mleko A2. Prvi, ki je to mleko ponudil slovenskim kupcem, je Andrej Kastelic iz Novega mesta. Družinska kmetija Kasteličevih je specializirana za pridelavo mleka in mlečnih izdelkov ter sladoleda, mleko A2 pa prodajajo na mlekomatu na domačem posestvu. Kot pravi Kastelic, je za mleko A2 izvedel pred štirimi leti, pred tremi leti pa se je odločil, da bo svoje krave selekcioniral za pridelavo mleka A2 in je trenutno edini v Sloveniji, ki svoje mleko že od januarja 2020 označuje z A2. »Ko je potekala kolesarska dirka po Sloveniji skozi Novo mesto, sem na panoju že oglaševal naše mleko in ugotovil sem, da ljudje iz okolice že prepoznavajo naš logotip, s katerim označujemo mleko A2. V bližnji prihodnosti bomo imeli v vseh slovenskih trgovinah jogurt, skuto, sir in druge mlečne izdelke z oznako A2, ker bo povpraševanje po tem mleku naraščalo, posledično pa se bo povečevalo tudi število ponudnikov,« napoveduje Kastelic in zanika, da gre pri mleku A2 le za marketinški trik. »V primeru mleka A2 do tega odkritja niso prišli kar tako čez noč, temveč postopoma, in vse je bilo podprto tudi s precejšnjimi denarnimi vložki, ki so jih zahtevale obsežne raziskave,« pravi Kastelic, a vseeno napoveduje, da v zgodbo mleka A2 zagotovo ne bodo vstopile tudi velike mlekarne. »Tisti, ki pridelujejo mleko za mlekarne, se tega gotovo ne bodo lotili. Tisti, ki bodo hoteli postati bolj prepoznavni, pa se bodo na to pot zagotovo podali, le da traja kar tri leta, da lahko iz svoje črede selekcioniraš krave, ki dajejo samo mleko A2,« je prepričan Kastelic. Kaj pa cena? Po njegovih besedah mleko A2 ne bo bistveno dražje. »Danes liter našega mleka A2 stane 70 centov, kolikor je običajna cena mleka. V prihodnje pa bo cena tam nekje okrog 80 centov. Večjega dviga cen si ne bomo mogli nikdar privoščiti,« pravi.

Tudi ovčje in kozje mleko sta A2

Različica mleka A2 pa ni samo kravje mleko. Beta kazein A2 je prisoten tudi v človeškem ter v ovčjem, kozjem, osličjem in kobiljem mleku, ki med ljubitelji zdravega načina prehranjevanja poleg napitkov iz žit in oreškov vse pogosteje postajajo alternativa kravjemu mleku. Bomo torej tudi pri ovčjem in kozjem mleku vse pogosteje na embalaži videvali znak A2, ki bo prej ali slej postal priljubljena blagovna znamka tudi pri nas?

Kot pravi Mojmir Dimec z ovčarske kmetje Urban iz Gabrijel nad Krmeljem na Dolenjskem, je do tega verjetno še daleč. »Je pa res, da se s strankami o tem veliko pogovarjam, saj me pogosto sprašujejo, kaj je mleko A2, o katerem so nekje slišali. Ovčje mleko pri nas na splošno že tako velja za bolj eksotično. Ljudje so bolj navajeni na kozje mleko, ki velja za izredno zdravo. Je pa res, da to sovpada s časom, ko vsi iščemo nekaj dobrega, zdravega in je moderno reči, da se vračamo k naravi. Kar pa mleko A2 pravzaprav res je. Kozje in ovčje mleko vsebujeta A2-tip beta kazeina. Vendar se razlikujeta od kravjega mleka tudi pri drugih sestavinah, vse skupaj pa očitno pri mnogih ljudeh pomaga in imajo manj težav pri pitju mleka A2, naj gre za kravje, kozje ali ovčje,« meni Dimec in dodaja, da pričakuje, da bo mleko A2 pomagalo pri tem, da se bo ponudba mleka malce diferencirala. »Če prodajaš konvencionalno kravje mleko, potrebuješ ekonomijo obsega in moraš biti stroškovno učinkovit, kar pomeni, da moraš biti podprt tudi s tehnologijo in kapitalom. Če bi bil sam s svojim mlekom in mlečnimi izdelki prisoten pri veletrgovcih, bi ovčje mleko vsekakor oglaševal kot A2, ker pa je kmetija Urban butična, tega ne počnem,« pravi Dimec, ki gospodari na posestvu z osmimi hektarji gričevnatih dolenjskih pašnikov in čredo petdesetih ovc.