Odbojkarska reprezentanca Slovenije je ligo narodov v Riminiju sklenila na 4. mestu, kar je eden največjih uspehov slovenske odbojke. Slovenija sicer v polfinalu proti Poljski in tekmi za 3. mesto proti Franciji ni osvojila niti niza, obe reprezentanci pa sta se Sloveniji maščevali za poraz v skupinskem delu tekmovanja. Prvaki so postali Brazilci, ki so bili v finalu s 3:1 (–22, 23, 16, 14) boljši od Poljske.

V zadnjih letih so se slovenski odbojkarji s Poljaki, ki so v skupinskem delu lige narodov prav tako kot Slovenija zabeležili tri poraze, proti Braziliji, Sloveniji in Franciji, srečali večkrat. Slovenija je bila trikrat boljša na evropskih prvenstvih, in sicer v letih 2015, 2017 in 2019, varovanci Vitala Heynena pa so bili uspešnejši v kvalifikacijah za olimpijske igre. Poljaki so v Riminiju po štirih zaporednih porazih na velikih tekmovanjih vendarle premagali Slovenijo.

»Poljaki so držali visoko raven servisa in sprejema. Niso nas pustili, da bi se razigrali. S stalnim pritiskom na servisu so nas oddaljili od mreže, mi pa nikakor nismo razvili konkurenčne igre. Ves čas smo bili sicer zraven, ampak manjkal je kanček sreče. Zmanjkalo je tudi malce več naše energije, ki je po navadi na visoki ravni. Mislim, da smo jo sicer dobro držali, ampak je bilo težko, ker so malo grešili in nas spravili pod pritisk,« je dvoboj s Poljaki opisal Jan Kozamernik, srednji bloker slovenske reprezentance.

Po sobotnem porazu so slovenski odbojkarji odločno napovedali boj za 3. mesto, a so bili Francozi prepričljivo boljši. »Francija je bila zelo dobra pri sprejemu, zaradi česar smo težko prihajali do breakov. Mogoče smo bili malce utrujeni, manjkala nam je energija po zelo dobrem nastopu v ligi narodov. Mogoče smo bili tudi že zadovoljni z uvrstitvijo med najboljše štiri, potem pa smo izgubili nadzor na obeh tekmah. Upoštevajoč vse dejavnike so slovenski fantje zelo dolgo igrali zelo dobro na tem turnirju,« je bil na slovenske odbojkarje kljub dvema porazoma ponosen selektor Alberto Giuliani.

Ob koncu lige narodov je slovenske nastope ocenil kapetan Tine Urnaut: »Za nami je fantastičen turnir. Do uvrstitve v polfinale smo prvič v življenju odigrali toliko kakovostnih tekem zapored. Po navadi smo imeli eno ali dve prijateljski tekmi, na evropskem prvenstvu pa smo morali nato igrati proti vrhunskim ekipam, ki so vajene igrati na takšni ravni. Verjamem, da smo se veliko naučili in napredovali.

Na zaključnem turnirju bi na prvo žogo rekel, da nam je zmanjkalo nekaj energije. Pri stvareh, ki so nam prej stekle, smo imeli zdaj težave. Obe ekipi sta zelo pritiskali na servisu in nas spravili v težave. Ko nekdo tako pritiska s servisom in pride do serije, se je težko odzvati, četudi nam ne uspe podobna serija. Za naš servis bi si želel, da bi bil na višji ravni, saj bi tekmeca spravili v zahteven položaj.«

Liga narodov, polfinale: Poljska – Slovenija 3:0 (22, 21, 23), Brazilija – Francija 3:0 (20, 18, 19), finale za 1. mesto: Brazilija – Poljska 3:1 (–22, 23, 16, 14), finale za 3. mesto: Francija – Slovenija 3:0 (20, 18, 19).