Tudi druga etapa letošnje dirke po Franciji je potekala v regiji Bretanija. Kolesarje je na začetku spremljalo muhasto vreme. Kolesarji so malce vozili po dežju, malce po soncu. V zaključku etape je bil nato najbolj s soncem obsijan Nizozemec Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ki je z dvema napadoma na bretanski zid prišel do etapne zmage in tudi rumene majice. Odlično sta s svojim delom opravila tudi Tadej Pogačar in Primož Roglič, ki sta zasedla drugo in tretje mesto. »Nimam besed, ne vem kaj naj rečem,« je v solzah sreče v cilju dejal van der Poel.

Na startu so se v glavnini še preštevali

Druga etapa 108. dirke po Franciji se je začela s spominom na prvo etapo, na kateri so se znašli praktično vsi kolesarji, ki nastopajo na dirki. Več kot dvajset jih je utrpelo lažje ali težje poškodbe in kar štirje so Tour morali že zapustiti. Kolesarji so včerajšnjo kaotično etapo doživljali vsak na svoj način. Med tistimi, ki je na današnjem startu najbolj stiskal moči, je bil superpomočnik Tadeja Pogačarja Marc Hirschi (UAE Emirates), ki je včeraj komaj zaključil etapo. »Na srečo ni nič zlomljenega ali natrganega, le ramo sem si spahnil. Zdravniki so mi dejali, da bo po dveh ali treh dneh precej bolj, zato sem se odločil za današnji nastop. Upam, da bom lahko prišel vse do Pariza,« je povedal mladi Švicar.

Drugače je včerajšnji padec doživel eden izmed prvih favoritov dirke Primož Roglič (Jumbo-Visma): »Če padeš v prvi etapi, ti to prinese srečo,« je na razkolesarjenju po prvi etapi dejal Roglič in s tem nasmejal celotno ekipo, ki jo je kljub temu, da je bila v središču prvega padca, odnesla dokaj dobro. Roglič je nato danes priznal, da ima bolečine po celem telesu, a k temu hitro pripomnil: »Preživeli smo tudi že kaj hujšega,« s čimer je takoj znova potrdil, da je na letošnjo dirko prišel odlično razpoložen. Posebno je današnji dan na cestah v Franciji doživljal tudi Luka Mezgec (BikeExchange), ki je ravno danes praznoval svoj 33. rojstni dan.

Veliko kolesarjev je danes nastopalo v hudih bolečinah zaradi včerajšnjih padcev, opaziti je bilo tudi več previdnosti, saj se je ob robu proge znova zbralo veliko število gledalcev. Kjer je bilo gledalcev preveč, so kolesarji z gestami kar sami začeli vzpostavljati red, da ne bi prišlo do enakega incidenta kot včeraj.

Sicer pa je tudi danes uspelo pobegniti šesterici kolesarjev, njihov beg pa se je končal, ko so se prvič vzpenjali na Bretanski zid (Mur-de-Bretagne) 15 kilometrov pred ciljem. Že ko so kolesarji prvič prečkali ciljni vzpon, so se najboljši malce prešteli. Napadel je Nizozemec Mathieu van der Poel, ki je odnesel osem bonifikacijskih sekund, prva zasledovalca pa sta bila Pogačar in Roglič, ki sta prav tako prejela nekaj bonifikacijskih sekund. Vse skupaj je malce razjezilo nosilca rumene majice, ki je ta gorski cilj prečkal na četrtem mestu. Blizu je bil tudi kapetan Ineosa Richard Carapaz.

Van der Poel zmago posvetil dedku

Sledil je še kratek krog okoli bretanskega zidu, nato pa še zaključni dva kilometra dolgi vzpon, ki je odločil zmagovalca. Najboljši kolesarji so imeli malce časa za oddih in so v kratkem krogu okoli zidu zlezli malce nazaj v glavnini, a še preden so se začeli vzpenjati drugič, so bili ponovno v ospredju. V središču dogajanja sta bila ves čas tudi Roglič in Pogačar, blizu je bil še Matej Mohorič.

Na zahtevnem zaključnem vzponu ni prišlo do takšnega napada, kot ga je včeraj uprizoril Alaphilippe. Zato pa je Nizozemec van der Poel napadel slab kilometer pred ciljem, ko se je cesta že nekoliko poravnala. Njegova najbližja zasledovalca sta bila Pogačar in Roglič, ki nista pokazala interesa po etapni zmagi, tako da si je Nizozemec uspel izboriti ključno prednost. Ob prihod v cilj je takoj pogledal v nebo in se spomnil svojega dedka Raymonda Poulidorja, ki je kar osemkrat dirko končal na zmagovalnem odru, a niti za en dan ni oblekel majice vodilnega na največji kolesarski dirki leta. Zavoljo bonifikacijskih sekund, ki jih je prejel Mathieu, jo je v svojem krstnem nastopu na dirki po Franciji oblekel njegov vnuk.

»Vedel sem, da potrebujem bonifikacijske sekunde, če želim obleči rumeno majico. To je bila moja zadnja priložnost in uspelo mi je. Takoj ob prihodu na cilj sem se spomnil dedka,« je še razlagal Nizozemec. Van der Poel ima sedaj osem sekund prednosti pred Alaphilippom, na tretje mesto se je prebil Pogačar, ki zaostaja 13 sekund, še sekundo več pa zaostaja Roglič.