Italija se je v osmini finala namučila, da je proti Avstriji v Londonu potrdila vlogo favorita. Tekma je bila odločena šele v podaljšku, potem ko se je v rednem delu končala 0:0. Gola za Italijo sta v razmaku desetih minut dosegla rezervista Chiesa in Pessina, za Avstrijo pa Kalajdžić. Na prvi tekmi je Danska v Amsterdamu premagala Wales z 4:0. Junak Danske je bil 23-letni napadalec Nice Kasper Dolberg z dvema zadetkoma, ki je bil popolno presenečenje v začetni enajsterici, saj je na prvih treh tekmah igral le 31 minut. Danska, ki deluje izjemno homogeno, postaja hit tekmovanja.

Gol Avstrijca Arnautovića razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja

Selektor Avstrije Franco Foda je pred tekmo napovedal, da bi dvoboj v Londonu lahko zavlekel do enajstmetrovk in le malo je manjkalo do takšnega scenarija. Tekmo so bolj odločno začeli Avstrijci, a so Italijani dvignili ritem, vzpostavili prevlado ter na različne načine skušali priti do zadetka. Avstrijci, ki so bili v napadu preskromni v zadnji tretjini igrišča, so bili organizirani in disciplinirani v obrambi ter do odmora odbili vse napade Italijanov, ki so imeli dve veliki priložnosti. V 17. minuti je bil rešitelj avstrijski vratar Bachmann (šele šesta tekma za reprezentanco), ki je strel Barrele spektakularno ubranil z nogo, v 32. minuti pa vratnica, v kateri je končal izjemno močan strel Immobileja.

Ko so v drugem polčasu vsi pričakovali premoč Italije, so Avstrijci dvignili kakovost svoje igre ter bili enakovreden tekmec. Bili so pogumni, odločni, tekli so kot naviti, s čimer so onemogočili kombinatoriko Italijanom, ki so imeli vse manj idej v igri. Arnautović je s preigravanji, prodori in podajami sejal paniko v italijanskih vrstah ter v 65. minuti dosegel gol, ki je bil po dveh minutah pregledovanja posnetka VAR razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja. Šele v zadnjih minutah rednega dela so Italijani znova odločneje napadali, a si niso priigrali niti ene velike priložnosti.

Ker po rednem delu ni bilo zmagovalca, sta ekipi igrali podaljšek, v katerem so Italijani odločili potnika v četrtfinale, potem ko je Avstrijcem popustila zbranost. V 95. minuti je po dolgi kombinaciji dosegel rezervist Chiesa, ki je preigral Lainerja, ter žogo silovito zadel mrežo. Gol je Italijanom dal krila, saj je Insigne sprožil pravo bombo iz prostega strela, avstrijski vratar Bachmann pa se je izkazal s sijajno obrambo. V 105. minuti se je med strelce vpisal še en rezervist Pessina, potem ko so bili soigralci vztrajni v boju za žogo. Kljub zaostanku dveh golov Avstrijci niso popuščali in v 114. minuti je Kalajdžić po kotu znižal izid in poskrbel za razburljivo končnico. Italija je prejela prvi gol po 11 tekmah.

Razigrana in učinkovita Danska ponižala Wales

Posebnost tekme med Walesom in Dansko je bila, da sta bila v golu vratarja, ki sta člana istega kluba – Leicestra. Danec Kasper Schmeichel je prvi vratar kluba, medtem ko je Valižan Danny Ward njegova rezerva in je v letošnji sezoni za Leicester branil le ne nekaterih pokalnih tekmah. Tako kot so bili danski navijači v večini v Areni Johan Cruyff v Amsterdamu, so imeli njihovi ljubljenci premoč na zelenici. Danci so v tekmo krenili bolj odločno in premoč materializirali v 27. minuti z matom v treh potezah. Zadnjo je povlekel Dolberg, presenečenje v prvi enajsterici namesto Poulsena, ki je bil na tribuni, ter dosegel gol s silovitim in natančnim strelom z 20 metrov. To je bil že tretji gol Danske s strelom izven kazenskega prostora na letošnjem prvenstvu. Več sta jih v zgodovini evropskih prvenstev dosegla le Francija (pet leta 1984) in Belgija (štiri leta 2016). Po golu so se Danci povsem sprostili in Wales je bil do odmora na težkih preizkušnjah. V obrambi Walesa je bilo veliko lukenj, Dolberg, napadalec Nice s potezo več, je še dvakrat nevarno streljal. Wales je bil lahko srečen, da je ob odmoru zaostajal le za en gol, saj je v prvem polčasu le enkrat nevarno streljal, ko je poskus Balea v 10 minuti zletel tik ob vratnici.

Ko je na začetku drugega polčasa kazalo, da bo Wales z dolgimi žogami skušal z igro na preskok zlomiti Dance, ki pa so odgovorili tako, da so že v 48. minuti povedli z 2:0. Medtem ko so igralci Walesa zahtevali prekršek, je Danska izvedla protinapad. Igralec Barcelone Braithwaite je prodrl po desni strani, Williams je v paniki naredil veliko napako pri izbijanju žoge, ki jo je z drugim golom na tekmo kaznoval Dolberg in odločil potnika v četrtfinale. Wales namreč ni imel moči, znanja in ideje, da bo resneje ogrozil danski gol, saj je v njegov okvir na tekmi sprožil le en strel. Razigrani Danci so bili disciplinirani v obrambi in po potrebi stopili na žogo, da so umirili igro. Potem ko so zapravili še nekaj priložnosti, so v 88. minuti dosegli tretji gol preko Maehleja, v 95. minuti pa se je med strelce vpisal še Braithwaite, sa je VAR pokazal, da nedovoljenega položaja ni biol. Valižani so bili tako frustrirani, da je Wilson v 90. minuti prejel rdeči karton.