In se je začela. Za Slovence težko pričakovana 108. dirka po Franciji. 184 kolesarjev se je ob 10:30 uri iz Bresta pognalo na 3414,4 kilometrov dolgo pot do Pariza. V karavani so tudi štirje Slovenci, ki zastopajo štiri različne ekipe: Matej Mohorič (Bahrain-Victorius), Luka Mezgec (BikeExchange), Primož Roglič (Jumbo-Visma) in branilec lanske zmage Tadej Pogačar (UAE Emirates). Slovenska četverica je skupaj s preostalo karavano opravila s prvimi 197,8 kilometri, dan pa so zaključili v mestecu Landerneau v deželi Bretanija.

Čudovito je bilo največjo kolesarsko dirko gledati ob navzočnosti gledalcev. Tour 2021 pa se je začel na način, kot se za največjo dirko v sezoni spodobi – spektakularno. Že uvodni dan so se kolesarji spopadli s hribovito etapo, na kateri so premagali šest lažjih vzponov. Etapa je ponudila tudi zaključni vzpon, ki seveda še ni bil odločilen in ni prikazal razmerja močmi med najboljšimi, a je bil dovolj zahteven, da so se kolesarji že malce 'potipali' med seboj.

Na koncu so se za zmago udarili prav tisti, ki računajo na visoka mesta v skupnem seštevku. Z napadom pa je do zmage prišel ljubljenec domačega občinstva Julian Alaphilippe (Decquencik-Quick-Step). Izjemno sta se v zaključku izkazala tudi Roglič in Pogačar. Predvsem 31-letni Zasavec je navdušil s tretjim mestom in si zato zaslužil prve štiri bonifikacijske sekunde v boju za rumeno majico, ki jo bo jutri nosil Francoz Alpahilippe.

Britanci nakazali, da ne bodo le spremljevalci šova obeh Slovencev

Uvodni dan je sicer potekal povsem po pričakovanjih. Na razgibani etapi se je kmalu po začetku vnel boj za prehod v beg, kar je na koncu uspelo šestim kolesarjem. Veliko bolj z zanimanjem pa smo pričakovali, kako se bodo ekipe razdelile v glavnini in s tem nakazale hierarhijo v pelotonu. Ker še nihče ni bil zadolžen za obrambo katere izmed majic, se je pričakovalo, da bo na čelo stopila ekipa UAE-ja, ki ima v svojih vrstah branilca naslova, Slovenca Tadeja Pogačarja. A temu ni bilo tako. V ospredje se ni postavila niti Jumbo-Visma, za katero vozi Primož Roglič in je lani tako rekoč vseskozi nadzorovala dirko.

Večino časa je bila tako na čelu ekipa Ineos-Grenadiers, ki je s tem jasno nakazala, da se letos ponovno želi vrniti na sam vrh kolesarskega svetega grala in ne želi le od daleč spremljati boja obeh Slovencev. Svojo moč so letos pokazali že na Giru, kjer so po zaslugi Egana Bernala prepričljivo dobili italijansko pentljo. Ekipi Ineosa so se na čelu glavnine priključili posamezni člani drugih ekip, ki so imele največje apetite po etapni zmagi in niso želelie ubežnike spustiti predaleč. Najbolj so bili dejavni predstavniki ekipe Deceuninck-Quick-Step.

Nespretna navijačica sklatila celotno glavnino

Ko se je že zdelo, da bodo kolesarji etapo odpeljali povsem po pričakovanjih, pa je pravo dramo povzročila nespametna gledalka ob cesti. Ta je z velikim kartonastim panojem zadela kolesarja Jumbo-Visme Tonyja Martina, ki je poletel s kolesa. Za njim pa se je na tleh znašla praktično celotna glavnina; trdoto tal sta občutila tudi Pogačar in Roglič. Na smolo Slovencev je asfalt že takoj na začetku dirke občutil tudi Mohorič. S prizorišča v Bretanji je novinar Vala 202 Igor Tominec poročal, da je Roglič šel zaradi bolečin v rami naravnost v oskrbo fizioterapevtov. Padec celotne glavnine se je zgodil približno 50 kilometrov do cilja.

Svetovni prvak upravičil vlogo favorita

Kljub temu da se je ekipa Ineosa v celoti izognila padcu glavnine, je v športnem duhu počakala padle in nato nadaljevala z lovom na ubežnike. Zadnjega so ujeli 25 kilometrov do cilja in boj za etapno zmago se je lahko razplamtel. Stres prve etape je privedel do novega velikega padca šest kilometrov pred ciljem, a tokrat na srečo najboljši kolesarji niso bili vpleteni.

Tako so se lahko med seboj pomerili za prestižno uvodno zmago na Touru, največ moči pa je imel Alaphilippe, ki je napadel že ob vznožju zadnjega vzpona. V cilj je prišel s prednostjo osmih sekund pred glavnino, ki se je v sprintu udarila za drugo mesto. Največ moči je imel sotekmovalec Mezgeca pri ekipi BikeExchange Michael Matthews, takoj za njim pa je ciljno črto prečkal Primož Roglič. Rogla je s tem dokazal, da je dobro prestal padec in da je na Tour prišel odlično pripravljen, čeprav se ni udeležil nobene pripravljalne tekme. Dobro je prvi dan sklenil tudi Tadej Pogačar, ki je bil šesti.