V petek so opravili 952 PCR-testov na novi koronavirus in potrdili enajst novih okužb. Delež pozitivnih je tako znašal dober odstotek. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, v bolnišnicah se zdravi 74 ljudi, od tega 24 na intenzivni negi.

V petek je bilo na praznik opravljenih še 10.040 hitrih antigenskih testov. Število aktivnih primerov je 863.

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je padlo na 37,7, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 41,1.

Onkološkim bolnikom priporočajo cepljenje

Onkološki bolniki in tisti, ki so raka v preteklosti že preboleli, imajo ob okužbi z novimi različicami virusa večje tveganje za hud potek bolezni covida-19. Onkološki inštitut Ljubljana zato poudarja pomembnost cepljenja tovrstnih bolnikov in poziva, da se ob pomislekih slednji posvetujejo z zdravstveno stroko. Za cepiva, ki so registrirana v Sloveniji, se bolnik sedaj lahko odloča sam. Za čim hitrejšo precepljenost je zdravstvena stroka na inštitutu omogočila cepljenje onkoloških bolnikov skladno z nacionalno strategijo cepljenja. Od konca marca je bilo tako tam cepljenih preko 1000 onkoloških bolnikov.

Cepljenje onkoloških bolnikov postaja z razvojem novih različic virusa čedalje bolj pomembno, saj bolj nalezljive različice hitro postanejo prevladujoče. Čeprav cepljenje s cepivi, ki so na voljo, ni popolnoma učinkovito pri preprečevanju zbolevnosti, je učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni, zaradi katerega je potreben sprejem v bolnišnico, na intenzivni oddelek ali nastopi celo smrt, opozarjajo na Onkološkem inštitutu.

Cepiva so lahko pri nekaterih bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom - zaradi raka ali zaradi onkološkega zdravljenja - manj učinkovita kot pri ostalih. Na onkološkem inštitutu pa kljub temu ne spodbujajo odlašanja ali zavračanja cepiv, saj vsaka dodatna zaščita zmanjša verjetnost hudega poteka bolezni.