Po razburljivem zadnjem krogu v skupini F, ko sta bila glede na spreminjanje izida na virtualni lestvici Nemčija in Portugalska nekaj časa na zadnjem mestu (na njem je končala Madžarska, potem ko je proti Nemčiji dvakrat vodila), se bo po dveh dneh premora tekmovanje nadaljevalo s tekmami osmine finala. Favoriti so končali ogrevanje in uigravanje, odslej bo šlo zares, saj ne bo več popravnih izpitov.

Wales – Danska, danes ob 18. uri v Amsterdamu

Glede na slog obeh ekip se obeta tekma v visokem ritmu z veliko trdimi dvoboji v zraku in na tleh. Wales je na prejšnjem EP v Franciji izpadel v polfinalu proti Portugalski, na letošnjem v predtekmovanju ni blestel. Ob obrambni igri in prežanju na protinapade je imel tudi nekaj športne sreče, da je osvojil drugo mesto v skupini A za Italijo in ob enakem številu točk prehitel Švico zaradi boljše razlike v golih.

»Za nas je to nov velik izziv. Danska je odlična ekipa, njena igra je zelo organizirana. Pripravljeni smo na še eno dobro predstavo. V zadnjih letih smo s prihodom nekaterih mlajših igralcev postali hitrejši v tranziciji in postopoma napredovali kot ekipa. Upamo, da bomo na igrišču pokazali, da smo veliko boljša ekipa,« napoveduje kapetan Walesa Gareth Bale, ki skupaj z Ramseyjem in Moorom predstavlja udarno navezo ekipe.

Danci so po dveh nesrečnih porazih s Finsko in Belgijo pokazali svojo moč na tekmi proti Rusiji, na kateri so leteli na krilih navijačev na stadionu Parken v Köbenhavnu in zasluženo napredovali v osmino finala. »Pilili smo malenkosti, ki bodo odločale. Smo zelo dobra ekipa, enako pomembno je, kdo začne tekmo in kdo jo konča. Zelo smo močni v drugih polčasih, zlasti v zadnjih 20 minutah tekem,« pravi danski selektor Kasper Hjulmand.

Italija – Avstrija, danes ob 20. uri v Londonu

Prenovljena Italija pod vodstvom Roberta Mancinija je navdušila v predtekmovanju, kjer je imela v Rimu prednost domačega igrišča, in je tihi favorit prvenstva. Italija je v dobri strelski formi (7 golov), ima pa tudi trdno obrambo, saj še ni prejela zadetka, zato je vso državo zajela prava evforija. »Zdaj se začenja nov turnir. Vse, kar si želim, je, da bodo fantje še najprej igrali tako, kot so doslej,« pravi italijanski selektor Roberto Mancini, ki je postavil nov rekord neporaženosti – 30 tekem.

Avstrija je s prvo uvrstitvijo v osmino finala postavila zgodovinski mejnik, zato drevi lahko le pridobi. Če bo ponovila pogumno predstavo s tekme proti Ukrajini in uveljavila svojo telesno ter tekaško moč, bi Italijo lahko spravila v težave. »Italija ni izgubila že celo večnost. Morda bo prišel čas, ko znova izgubi. Težko bo, vendar smo željni uspeha in pripravljeni. Imam načrt, kako priti do četrtfinala v Münchnu,« je samozavesten Nemec na klopi Avstrije Franco Foda, ki je bil soigralec Darka Milaniča v Sturmu iz Gradca.

Nizozemska – Češka, jutri ob 18. uri v Budimpešti

Nizozemska je bila z osmimi zadetki najučinkovitejša reprezentanca predtekmovanja, v katerem je stopnjevala formo in ritem iz tekme v tekmo. Češka je pravo nasprotje, saj je bila proti Angliji le bleda senca ekipe, ki je porazila Škotsko in remizirala s Hrvaško. »Težka tekma pred verjetno polnim stadionom. Nizozemci so izjemno kakovostni, zlasti v napadu. Resnično so odlični, zato bomo morali biti pozorni,« pravi branilec Češke Pavel Kaderabek, ki v napadu upa na gole soigralca Patrika Schicka, saj je na prvenstvu dosegel že tri. Za dodatno napetost je poskrbel kapetan Nizozemske Georginiao Wijnaldum, ki je napovedal, da bo nosil kapetanski trak v mavričnih barvah (v znamenje podpore skupnosti LGTB), in dodal, da bo morda zapustil igrišče Arene Puskaks v Budimpešti, če bodo s tribun prišle žalitve na rasni osnovi.

Belgija – Portugalska, jutri ob 21. uri v Sevilli

V predtekmovanju sta obe ekipi navdušili z učinkovitostjo (7 golov). Belgija je bila na krilih Kevina de Bruyneja in Romeluja Lukakuja stoodstotna v skupini z Dansko, Finsko in Rusijo. Portugalska se je kot branilka naslova mučila v skupini smrti in končala na tretjem mestu. Podobno je bilo pred petimi leti na EP v Franciji. »Belgijci so prvi na lestvici Fife, vendar imamo tudi mi svoje adute,« je optimističen selektor Portugalske Fernando Santos. Portugalsko znova vleče lovorik lačen Cristiano Ronaldo, ki s petimi goli vodi na lestvici strelcev. Obenem je v reprezentanci že pri 109 golih, s čimer je izenačil rekord Iranca Alija Daeija, ki je na instagramu čestital slovitemu Portugalcu.

Točen razpored izločilnih bojev si lahko pogledate tukaj.