V Savcu, kot naselju pravijo tamkajšnji prebivalci, se zadnje čase veliko dogaja. Povabilu k izdelavi gnezdilnic v sklopu Savskih sred, na katerih je lokalna skupnost že navajena stopiti skupaj, se je odzvalo nekaj več kot deset ljudi. V senci dreves na Šerkovi se je zbralo mlado in staro, vešči ravnanja z orodjem in tudi mladina, ki se je veselila učenja novih veščin.

Veseli vsake donacije

»Imeli smo res srečo, da smo dobili donacijo smrekovih odrezkov, ki jih je nato upokojeni mizar Miro že doma na mero in po načrtu, ki smo ga našli kar na spletu, nažagal. Od doma smo prinesli orodje, ki ga imamo, in prijetno delovno druženje se je lahko začelo,« je povedala Savčanka Tanja Povšnar Vrečar in dodala, da je Miro prinesel tudi vse potrebne žeblje, da so lahko zbili skupaj lesene dele. »Veselimo se vsake donacije, saj smo s tem prihranili za ta projekt namenjenih 100 evrov.«

Na pomoč so priskočili prostovoljci mladinskega centra Zavod Bob, ki tudi sicer s skupnostjo Savsko naselje sodeluje pri različnih projektih. Plod medgeneracijskega sodelovanja so bili poleg prijetnega druženja končni izdelki – gnezdilnice in z njimi upanje vseh, da bodo siničke naslednje leto v njih našle nov dom. »Odločili smo se, da jih ne bomo prebarvali. Nekaj jih bomo prepojili s čajem, ki ga bomo skuhali iz listov in lubja dreves. Slišali smo namreč, da siničkam ustreza vonj po gozdu,« je povedala sogovornica, ki je dodala, da bodo na tak način izvedli tudi majhen eksperiment, saj bodo dogajanje v lesenih ptičjih hišicah ves čas spremljali. »Hišice so opremljene tudi z vratci, tako da jih bomo po končani sezoni gnezdenja, ko bodo siničke že odletele, očistili in pripravili na njihovo vnovično vrnitev,« je še povedala sogovornica, ki se že veseli naslednjih odmevnih projektov v srcu Savskega naselja. »Za jesen namreč pripravljamo razstavo starih fotografij Savskega naselja. Trenutno zbiramo slike, ki jih nekateri že objavljajo na našem skupnem facebook profilu Savčan.«

Gnezdilnice del projekta Pazi!park

Poleg sogovornice je močna gonilna sila dogajanja v Savskem naselju tudi glasbenik Rok Terkaj - Trkaj, ki vedno in s ponosom pove, da je »Savčan od zmeraj«. »Pred časom smo se z nekaj projekti uspešno prijavili na razpis Mestne občine Ljubljana Pazi!park. Projekte smo izbrali prek ankete, objavljene na družbenem omrežju facebook. Tako smo pred kratkim pobarvali podlago za odbojkarsko igrišče na Šerkovi in obnovili visoke gredice. Jeseni bomo zasadili sadna drevesa, nakupili smo tudi že nekaj dodatne športne opreme, ki nam prav zdaj, po epidemiji, ko smo Savčani ponovno več zunaj, pride še kako prav,« je povedal in dodal, da so bile tudi gnezdilnice predlog prebivalcev prvega blokovskega naselja v Ljubljani.

V naslednjih dneh bodo gnezdilnice obesili po naselju. Nekaj jih bodo namestili na drevesa, za druge iščejo potrebne drogove. »Eno gnezdilnico bomo zagotovo obesili tudi na Šerkovi,« je pogovor sklenila Tanja Povšnar Vrečar.