Tornado je opustošil sedem vasi Južne Moravske na meji z Avstrijo. Uničene so številne hiše. Odneslo je številne strehe, polomilo električne drogove. Premetavalo je celo avtomobile. Na posnetkih, ki krožijo tudi po družbenih omrežjih, je videti opustošenje, kakršnega povzročajo tornadi v osrednjem delu ZDA. Neurje sta spremljala tudi močna toča in naliv.

Iskanje ljudi, ki bi lahko bili zasuti pod ruševinami, se danes nadaljuje. Več sto gasilcev hodi od hiše do hiše, pri čemer jim pomagajo tudi reševalni psi. Iz drugih delov države še naprej prihajajo okrepitve, pomagajo tudi vojaki. Avstrija je v sosednjo državo poslala 20 reševalnih vozil in dva reševalna helikopterja, Slovaška pa več vozil.

Številni prebivalci prizadetega območja so dobesedno v šoku. »Naenkrat sem zaslišal čudno bobnenje, kot bi se približeval vlak,« je eden od prizadetih opisal dogajanje za časnik Pravo. »Nato se je začel pekel. Vse je letelo naokoli,« je dejal. Tornado mu je odnesel streho s hiše, nima več stropov, ne oken.

Podžupan močno prizadetega kraja Hrušky Marek Babisz je dejal, da je polovica naselja poravnanega s tlemi. »Ostali so samo zidovi brez strehe, brez oken,« je povedal.

Prizadete kraje je že obiskal češki notranji minister Jan Hamaček, ki je neurje označil za »veliko katastrofo«. Območje bo predvidoma danes popoldne po vrnitvi iz Bruslja obiskal tudi premier Andrej Babiš, ki je opustošenje primerjal z apokalipso. Vlada je že napovedala hitro pomoč prizadetim v neurju, še zlasti tistim, ki so izgubili streho nad glavo.

Tornado je sicer na Češkem redek pojav. Zadnjega so zabeležili pred tremi leti.

Po ocenah nemške meteorološke službe DWD je takšna moč tornada za Evropo nekaj izjemnega. »To je takšna moč, da avtomobili letijo po zraku po več sto metrov daleč,« je za dpa povedal Andreas Friedrich, ki je na DWD pristojen za tornade. Glede na fotografije škode, ki je nastala, je po njegovi oceni veter pihal s hitrostjo med 300 in 400 kilometri na uro. Takšen tornado se je v Evropi doslej pojavil le redko, je povedal.

Na Južnem Moravskem so sicer v četrtek zvečer in ponoči ves čas pustošile poletne nevihte. V okolici mest Breclav in Hodonin je padala toča v velikosti teniške žogice. Na gradu Valtice iz 17. stoletja, ki je del Unescove svetovne kulturne dediščine, je nastala milijonska škoda.

Predstavniki več držav so na družbenih omrežjih izrazili podporo prebivalcem prizadetih krajev. »Naše misli so s prebivalci okrajev Hodonin in Breclav,« je na Twitterju zapisalo tudi slovensko veleposlaništvo na Češkem.