Donacijo bodo izvedli po sklenitvi pogodbene dokumentacije med Slovenijo, BiH in podjetjem AstraZeneca.

Cepivo bo namenjeno cepljenju najranljivejših skupin prebivalstva in pripadnikov kritične infrastrukture v BiH, saj je cepljenje prav teh skupin prebivalstva ključno za umiritev epidemioloških razmer ter postopno vzpostavitev delovanja vseh sfer družbe, so sporočili.

Dodali so, da z donacijo Slovenija uresničuje zavezanost humanitarni pomoči v času pandemije covida-19, ki je močno prizadela življenje in zdravje ljudi po vsem svetu, vključno z regijo jugovzhodne Evrope, ter ob tem tudi Bosno in Hercegovino.

V sporočilu po seji vlade še izpostavljajo, da stroka opozarja, da se v BIH soočajo s tretjim valom epidemije covida-19, pri čemer je zaskrbljujoča tudi visoka smrtnost obolelih. Zajezitveni ukrepi niso usklajeni na ravni države, množično cepljenje v celotni državi pa se še ni začelo, saj cepiva primanjkuje. Doslej so prebivalce cepili predvsem s cepivi, ki so jih prejeli z donacijami.

Po podatkih portala klix.ba so v zadnjih 24 urah v BiH po 1540 testih potrdili 26 okužb, umrla pa sta dva covidna bolnika.