Razvoj dogodkov na tekmi v skupini F je bil prava drama, saj se je vrstni red na virtualni lestvici spreminjal z vsakim zadetkom. Nemčija in Portugalska sta bili ob zanju neugodnem izidu vmes celo na zadnjem mestu v skupini, na katerem so na koncu končali Madžari, potem ko so proti Nemčiji zapravili vodstvo z 1:0 in 2:1. V Budimpešti med Francijo in Portugalsko so gledalci videli kar tri enajstmetrovke, junaka pa sta bila s po dvema goloma Benzema in Ronaldo. V skupini E so Španci ponižali Slovake s 5:0, potem ko je Morata v deseti minuti zastreljal že drugo enajstmetrovko za Špance na letošnjem EP. Slovaki so si zabili kar dva avtogola, Španci pa so tako z obrestmi obračunali vso neučinkovitost s prvih dveh tekem. Švedi so na krilih razigranega Forsberga proti Poljski povedli z 2:0, za izenačenje je poskrbel Lewandowski prav tako z dvema goloma. Zmago je Švedom priigral Claesson z golom v 94. minuti.

Nov rekord Cristiana Ronalda

Na derbiju svetovnih prvakov Francozov in evropski prvakov Portugalcev so gledalci v vroči Budimpešti v prvem polčasu videli taktičen boj. Oboji so igrali obrambno in previdno, ob dveh realiziranih enajstmetrovkah pa je edino priložnost zapravil Mbappe. Portugalska je prišla do kazenskega strela po pol ure igre, ko je vratar Lloris po predložku skušal boksati žogo, a je bil pri njej hitreje Pereira in francoski kapetan ga je dobesedno nokautuiral. Zanesljivi izvajalec je bil seveda Ronaldo. V finišu prvega polčasa so do kazenskega strela, o katerem bo še veliko debat, prišli tudi Francozi. Semedo je v kazenskem prostoru odrinil vtekajočega Mbappeja, ki je iskal žogo, zanesljivi realizator pa je bil Benzema, kar je bil njegov prvi zadetek za Francijo po petih letih in 258 dneh. Beznema je v drugem polčasu nadaljeval tam, kjer je končal prvega, saj je v 47. minuti po globinski podaji zadel s pomočjo vratnice. Linijski sodnik je označil nedovoljen položaj, vendar je VAR potrdil, da je bil zadetek regularen. V teh trenutkih je bila Portugalska na zadnjem mestu v skupini in bi morala domov, vendar je uspela izid izenačiti v 60. minuti. Kounde je igral z roko po poskusu podaje Ronalda, ki je nato enajstmetrovko rutinirano spremenil v zadetek. Ronaldo se je z 20. in 21. golom na zaključnih turnirjih evropskih in svetovnih prvenstev povzpel na prvo mestu te lestvice pred Nemce Kloseja (19 golov), Muellerja (18) in Klinsmanna (16). V zadnjem delu tekme se je z dvema fantastičnima obrambama izkazal vratar Patricio, kateremu je pomagala tudi vratnica.

Madžari so dvakrat šokirali Nemce

V deževnem Muenchnu je Nemčija doživela šok v 11. minuti, ko so Madžari povedli. Sallai je poslal odličen predložek, izkušeni vodja napada Szalai pa s strelom z glavo zatresel nemško mrežo. Po prejetem zadetku so Nemci začeli nizati priložnosti, vendar je dobro reagiral madžarski vratar Gulacsi, ali pa ga je rešila prečka, kot je bilo ob strelu Hummelsa. Po pol ure je Madžarska uspela znižati ritem, ki so ga narekovali Nemci, ki so imeli posest žoge, vendar si niso uspeli priigrati priložnosti. Po dobri uri igre so Nemci vendarle prišli do izenačenja. Vratar Gulacsi je ob predložku poletel v prazno, žoga je prišla do Havertza, ki z glavo zadel v prazno mrežo. Ko so vsi pričakovali nalet Nemcev na zmago, so jih Madžari takoj šokirali z novim golom. Potem ko je Szalai z globinsko podajo izigral nemško obrambo, je Schafer priletel pred Neuerja, se fanatično vrgel za žogo ter jo poslal v mrežo. Nemci so bili znova prikovani na zadnje mesto v skupini, iz katerega pa so pobegnili na drugo v 84. minuti, ko je po odbiti žogi izenačil Goretzka.

Slovaški vratar Dubravka od junaka do osmoljenca

Potem ko je Španija na prvih dveh tekmah osvojila le dve točki, je selektor Enrique za dvoboj s Slovaško v Sevilli premešal začetno enajsterico, v kateri so bili štirje novi obrazi Azpilicueta, Garcia, Sarabia in Busquets, ki se je vrnil po okužbi s koronavirusom. Španci so začeli silovito in imeli v 11. minuti sijajno priložnost za vodstvo, potem ko je Hromada zgrešil žogo in v kazenskem prostoru brcnil Kokeja. Odgovornost ob enajstmetrovki je prevzel Morata, a je slovaški vratar Dubravka njegov slab polvisok strel z lahkoto ubranil. To je bila že peta zaporedna zastreljana enajstmetrovka Španije in že šesta na letošnjem evropskem prvenstva.

V nadaljevanju so imeli Španci festival zapravljanja priložnosti (Sarabia, Pedri Morata). Če je bil Dubravka najprej junak, je bil postal osmoljenec, saj je Špancem podaril dva gola v prvem polčasu. V 30. minuti si je zabil neverjeten avtogol. Sarabia je s strelom od daleč stresel prečko, žoga se je odbila visoko v zrak, ko pa je začela padati, jo je Dubravka želel preko prečke poslati v kot, a jo je zabil v lasten gol. To je bil že sedmi avtogol na letošnjem EP. V dodatku prvega polčasa je Dubravka znova slabo posredoval, Moreno je bil podajalec, strelec z glavo po nebeškem skoku pa Lapotre. Zadetek centralnega branilca je bil prvi za Španijo, saj je bil rojen v Franciji, kjer je bil stalni član vseh mlajših selekcij (51 tekem). Ker pet let ni dočakal vabila v člansko vrsto Francije, je zaigral za Španijo, potem ko je letos prejel državljanstvo. Slovaških upov na preobrat je bilo konec, ko so Španci po lepi akciji v 56. minuti izigrali statično obrambo tekmeca, strelec pa je bila Sarabia. Slovaška igra je povsem razpadla in med strelce se je 44 sekund po vstopu v igro vpisal Torres, Kucka pa je zadel lastno mrežo in poskrbel že za osmi avtogol na prvenstvu. O nemoči Slovakov vse po podatek, da so na tekmi le dvakrat streljali na španski gol in oba sta zletela mimo.

Švedska povedla po 81 sekundah

Švedska je v Sankt Peterburgu sanjsko začela tekmo proti Poljski. Forsberg je vodilni gol dosegel že v drugi minuti, potem ko je kaznoval neodločnost poljske obrambe. Njegov gol po 81 sekundah tekme je bil drugi najhitrejši v zgodovini evropskih prvenstev, hitrejši je bil le zadetek Rusa Kiričenka leta 2004 proti Grčiji po 65 sekundah. Poljaki, ki so bili nevarni v protinapadih, so krenili po izenačenje. V 17. minuti so zapravili sanjsko priložnost, ko je Lewandowski v eni sekundi s strelom z glavo dvakrat stresel prečko, nato pa do odmora povzročali težave Švedom, ki so se panično branili.

V drugem polčasu se je tekma povsem razživela. Poljaki so napadali, Švedi pa v 59. minuti izvedli šolski protinapad. Kuluševski je takoj po vstopu v igro izvedel 40 metrov dolg prodor in žogo serviral na rob kazenskega prostora Forsbergu, ki je s kirurško natančnim strelom dosegel že tretji gol na prvenstvu. Poljaki se niso predali in za odgovor potrebovali le minuto, ko je zadel Lewandowski s sijanjem diagonalnim strelom s 25 metrov pod stičišče prečke in vratnice ter ekipi vrnil upanje. Poljaki so vse stavili na napad in prišli do izenačenja v 84. minuti, strelec pa kdo drug kot povsem osamljeni Lewandowski v sredini kazenskega prostora. Ko so lovili zmagoviti gol, s katerim bi napredovali v osmino finala, je gol za zmago Švedov dosegel Claesson v 94. minuti, kar jim je prineslo prvo mesto v skupini.

Pari osmine finala, sobota, 26. junij: Wales – Danska, Italija – Avstrija, nedelja, 27. junij: Nizozemska – Češka, Belgija – Portugalska, ponedeljek, 28. junij: Hrvaška – Španija, Francija – Švica, torek, 29. junij: Anglija – Nemčija, Švedska – Ukrajina.