V torek so v Sloveniji ob 2038 PCR testih potrdili 50 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Pozitivnih je bilo 2,5 odstotka PCR testov. V bolnišnicah se zdravi 83 oseb, 29 na intenzivni negi, en covidni bolnik je umrl. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 59, kar je deset manj kot dan prej. V torek so opravili tudi 17.715 hitrih testov. Vse pozitivne rezultate hitrih testov potrjujejo s PCR testiranjem.

Razmere na jugovzhodu so ugodne, večina držav je zelenih

»Slovenski državljani lahko glede na to, da je Slovenija tudi po evropskih merilih obarvana zeleno, lažje potujejo v druge države članice EU, še vedno pa so države članice tiste, ki določujejo pogoje za vstop. Dodatno lahko obveznosti nalagajo tudi letalske družbe, na primer negativen test na novi koronavirus pred vkrcanjem na letalo,« je pojasnil vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter.

Pri načrtovanju počitnic pa ni pomemben le podatek, da je epidemiološka slika dobra v Sloveniji, ob vračanju v domovino je pomembno tudi stanje v državi, kjer se je preživljalo dopust. Šter je še povedal, da je epidemiološko stanje v jugovzhodni soseščini trenutno dobro. Države kot so Hrvaška, Črna gora, Albanija, Kosovo in Srbija so večinoma na zelenem ali oranžnem seznamu, kar ne predstavlja večjih ovir ob vračanju v Slovenijo.

1. julij - digitalno covidno potrdilo

Šter veliko prednost vidi tudi v digitalnem covidnem potrdilu (DCP), ki bo na ravni EU zaživel 1. julija. Kot je pojasnil, bo to poenotena oblika dokazil, ki jih lahko potnik pokaže oblastem pri prečkanju meje, da preverijo, ali izpolnjuje pogoje. To je sicer mogoče že sedaj, vendar je na voljo veliko različnih obrazcev in je zmeda.

Pristojni bodo lahko preverili DCP, ki bo na voljo v digitalni in tiskani obliki, s pomočjo skeniranja kode QR ter dobili podatek, ali je oseba cepljena proti covidu-19, je bolezen prebolela oz. ima negativen test na novi koronavirus. Šter pa opozarja, da bo potrdilo kazalo aktualno stanje. V primeru testiranja to pomeni, da bo potrdilo aktualno toliko časa, kolikor je veljaven test. V primeru vračanja v Slovenijo iz držav, ki niso na zelenem seznamu, to pri testu PCR pomeni, da bosta tako test kot potrdilo veljavna 72 ur, nato pa bo treba ob naslednjem testiranju pridobiti novega.

Potrebna potrdila za prečkanje meje

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je danes pojasnil, da potniki, ki prihajajo iz zelenih držav ne potrebujejo covidnih potrdil, lahko pa jih policist vpraša o potrdilu, da so bili res na zelenem območju. Medtem za oranžna območja velja, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju oz. prebolelosti. Drugačni so pogoji vstopa v Slovenijo z območij, ki so na rdečem ali temno rdečem seznamu. Tu velja, da je za slovenske državljane ob vrnitvi v Slovenijo obvezna 10-dnevna karantena, tujci pa morajo predložiti še negativen test PCR. Karantena ni obvezna za cepljene in prebolele. Pečjak je še povedal, se bo seznam držav posodabljal predvidoma enkrat tedensko ob koncih tedna, ko bodo spremembe stopile v veljavo. Zato svetuje, da se državljani pred potovanjem pozanimajo, ali se epidemiološka situacija na cilju izboljšuje ali slabša ter se nato pripravijo na morebitne spremembe.

Pečjak pozdravlja uvedbo DCP, pri tem pa je pojasnil, da je policija že uspešno testirala čitalce potrdila in da so pripravljeni na uvedbo. Kljub DCP pa bodo slovenski organi še naprej upoštevali dokazila za prečkanje meje, ki so jih doslej, med njimi na primer cepilni kartonček. Je pa opozoril, da ima vsak država članica svoje pogoje za vstop v državo, med drugim lahko zahtevajo potrdila tudi v svojem jeziku. DCP pa bi olajšal prečkanje meje do te mere, da potnikom ni treba skrbeti, ali imajo pri sebi primerna dokazila.

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 798.458 oz. 46,2 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom pa je cepljenih 604.675 oz. 35 odstotkov starejših od 18 let.

Med starejšimi od 50 let je s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 530.737 oz. 60,6 odstotka, z drugim odmerkom pa 450.907 oz. 51,5 odstotka prebivalcev, še navaja vlada.

Koronavirusno okužbo je po podatkih vlade do zdaj prebolelo 251.496 oseb.