Pred predstavniki katalonske civilne družbe je španski premier še dejal, da bodo iz zapora izpustili devet ljudi, simbolično pa bo to zadevalo milijone. Svoj govor je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zaključil z besedami: »Katalonija, radi te imamo«.

Pomilostitvi zagovornikov samostojne Katalonije, med njimi je tudi na 13 let zapora obsojeni nekdanji katalonski podpredsednik Oriol Junqueras, ki še vedno stremi za samostojnost Katalonije, ostro nasprotuje konservativna opozicija. Pred dobrim tednom dni se je v Madridu zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti pomilostitvam.

Pomilostitvam prav tako nasprotujejo skrajni katalonski separatisti in številni predstavniki regionalne vlade, ki menijo, da je ta ukrep nezadosten in zahtevajo pripravo novega referenduma o samostojnosti Katalonije.

Med današnjim Scnchezovim govorom v dvorani Gran Teatre del Liceu je bilo poleg aplavza slišati tudi nekaj vzklikov neodobravanja. Pred samim gledališčem se je zbralo nekaj sto protestnikov, ki so protestirali proti premierju.

Katalonija se je po nezakonitem referendumu o samostojnosti jeseni 2017 znašla pod prisilno upravo, ki jo je uvedla takratna španska vlada pod vodstvom Mariana Rajoya. Dve leti kasneje so 12 zagovornikov samostojnosti Katalonije obsodili na zaporne kazni. Trije od njih so kazen že prestali. Takratni katalonski predsednik Carles Puigdemont se je leta 2017 zatekel v Belgijo.