Tretje mesto. To si je, ker je kot zadnje prinašalo napredovanje, slovenska atletska reprezentanca na ekipnem evropskem prvenstvu druge lige postavila kot glavni cilj, ga držala po prvem dnevu in ga obdržala tudi po drugem. Skupno so slovenski atletinje in atleti v dveh dneh v 40 disciplinah dosegli pet zmag, sedem drugih mest in šest tretjih, Agata Zupin, Jerneja Smonkar, Maja Pogorevc in Anita Horvat pa so v štafeti 4x400 včeraj popravile tudi državni rekord.

Šutejevi dovolj en skok

Prvi dan sta Sloveniji zmagi, in to sila suvereni, prinesli Tina Šutej v skoku ob palici in Klara Lukan, ki je v teku na 3000 metrov dosegla tudi slovenski rekord za mlajše članice (8:48,80). »Zelo sem zadovoljna, rekord sem izboljšala za 12 sekund. Vesela sem, da mi je to uspelo v solo teku, po načrtu, da tečem na polno. Uspelo mi je zadržati ritem ves čas, potrdila sem dobro formo,« je bila v izjavi za STA zadovoljna Klara Lukan, ki ni imela prave konkurence, saj je vodila od starta do cilja in nekatere tekmice prehitela tudi za več kot krog. No, nov pomen pojmu zmaga brez konkurence pa je vseeno dala Šutejeva. Ta je namreč za zmago potrebovala, reci in piši, en samcat uspešen skok, ki ga je za nameček opravila, potem ko so vse druge tekmovalke svoje nastope že zaključile, in sicer največ na višini 4,15. Prva, edina in zadnja uspešna višina Šutejeve je bila 4,25, ko jo z njo opravila, pa je tekmovanje zaključila. »Pred mojim skokom je namreč začelo deževati. Ko sem preskočila svojo začetno višino, sva se s trenerjem po posvetu, ali naj sploh nadaljujem, odločila, da nima smisla tvegati poškodbe. Svoje sem naredila in sem potem neobremenjeno spremljala reprezentančne sotekmovalce,« je vesela, da je ekipi prinesla devet točk, povedala Tina Šutej.

Treba je sicer poudariti, da prvi dan nihče od slovenskih tekmovalk in tekmovalcev ni razočaral ali zaostal za pričakovanji. Poleg obeh zmagovalk pa vseeno velja izpostaviti drugouvrščene Jernejo Smonkar z osebnim rekordom 2:03,37 na 800 m (»Zelo sem zadovoljna, a vidim, da lahko tečem še hitreje. Imam še veliko moči, četudi sem osebni rekord s prejšnje tekme v Mariboru izboljšala za pol sekunde.«), Luko Janežiča, ki je s 46,37 na 400 metrov dosegel izid sezone (»Z nastopom sem zadovoljen, ker sem tekel povsem brez bolečin. To je bistvo tega teka.«) in Nejo Filipič, ki je v troskoku s 14,21 m normo za olimpijske igre v Tokiu zgrešila za 11 centimetrov. Tretja mesta so prvi dan osvojili Anita Horvat na 400 m (52,94), Maja Mihalinec Zidar na 100 m (11,73) ter obe štafeti 4x100 m.

Čeh boljši od evropskega prvaka

Včeraj sta se s posamičnimi zmagami izkazala metalec diska Kristijan Čeh (66,55 m) in Maruša Mišmaš Zrimšek v teku na 5000 metrov (15:30,61), v štafeti 4x400 m pa so zmagali Jure Grkman, Lovro Mesec Košir, Rok Ferlan in Luka Janežič, ki so se s 3:05,33 močno približali državnemu rekordu; so pa tega v enaki disciplini dosegle njihove sotekmovalke Agata Zupin, Jerneja Smonkar, Maja Pogorevc in Anita Horvat, in sicer na drugem mestu s 3:30,90. Oba včerajšnja zmagovalca sta imela ob tem še dodaten razlog za zadovoljstvo. Kristijan Čeh je namreč dobil tudi dvoboj z aktualnim evropskim prvakom Litovcem Andriusom Gudziusom, Maruša Mišmaš Zrimšek pa je za osem sekund izboljšala osebni rekord in za krog ali več ugnala vse tekmice. »Vedno je lepo premagati evropskega prvaka, poleg tega sem vrgel prek 66 metrov, kar je zelo dobra daljava,« je povedal Čeh, medtem ko je Maruša Mišmaš Zrimšek dodala: »Prvi kilometer je bil prepočasen, potem sem pospešila, tako da bi lahko dosegla še boljši čas. A je bila, moram priznati, tekma za dva kroga predolga zame in me je v zaključku 'pobralo'.«

Poleg ženske štafete so drugi dan druga mesta zasedli še Filip Jakob Demšar na 110 m ovire (13,95), presenetljivo pa na 800 m Jan Vukovič (1:48,28) in Axel Luxa (16,08 m) v troskoku, medtem ko sta bili tretji Lia Apostolovski v močni konkurenci v skoku v višino z izidom sezone (1,88 m) ter Neja Filipič v skoku v daljino (6,27 m).