Italija se v osmino finala podaja s tremi zmagami v predtekmovanju evropskega prvenstva. Na olimpijskem stadionu v Rimu so po vrsti padli Turčija, Švica in Wales, ki so jim azzurri natresli sedem golov, kar jim v skupinskem delu tekmovanja ni uspelo še nikdar. V izločilne boje se iz skupine A kljub porazu z vodilno reprezentanco seli tudi Wales, ki je drugo mesto osvojil zaradi boljše razlike v zadetkih. Tretja Švica bo morala počakati do konca vseh tekem predtekmovanja, da bi se kot ena od štirih najboljše tretjeuvrščenih moštev uvrstila med šestnajsterico najuspešnejših evropskih reprezentanc.

Italijanski selektor Roberto Mancini je imel po dveh visokih zmagah privilegij, da je lahko odpočil osem nogometašev, ki so začeli drugo tekmo s Švico. Naši zahodni sosedi imajo dolgo klop in tudi s premešano postavo so narekovali ritem proti Walesu, ki ni pokazal veliko ambicij. Ko je v drugem polčasu ostal brez izključenega Ampaduja, je imela Italija odprto pot do enajste zaporedne zmage brez prejetega gola. Pozor – izbrana vrsta pod vodstvom Mancinija je neporažena že trideset tekem v nizu.

Švica je že v prvem polčasu strla odpor Turčije. Haris Seferović in Xherdan Shaqiri sta postala prva švicarska reprezentanta, ki sta na evropskih prvenstvih dosegla zadetek zunaj kazenskega prostora. Shaqiri je nato dosegel še drugi gol na tekmi, vendar to ni pomagalo za uvrstitev na tretje mesto. Premierni zadetek na prvenstvu je vpisala tudi Turčija, Švica pa bi morala za drugo mesto doseči še dva gola. mag