V najatraktivnejši skupini F imajo pred zadnjim krogom predtekmovanja vse štiri reprezentance možnost za uvrstitev v osmino finala. V sredo zvečer se tako obeta spektakularen zaključek skupinskega dela evropskega prvenstva. V Budimpešti se bodo pomerili evropski in svetovni prvaki (Portugalska – Francija), Madžarska pa bo gostovala v Münchnu proti Nemčiji.

Fanatična Madžarska

Madžarska si je z remijem proti Franciji (1:1) podaljšala upanje na turnirju stare celine, Nemčija pa se je vrnila v igro po razigrani predstavi proti Portugalski (4:2) in lahko na koncu osvoji prvo mesto v skupini. Obe tekmi sta potekali v hudi pripeki in madžarski kapetan Szalai je moral na polovici polčasa zaradi slabega počutja v garderobo. Madžarska je prikazala fanatično borbenost, s katero je povzročala preglavice francoskim zvezdnikom. Svetovni prvaki so večino časa napadali, Madžarska pa je na navdušenje 60.000 navijačev v Budimpešti prva povedla. Griezmann je Franciji v drugem polčasu s sedmim golom na evropskih prvenstvih priboril točko, največ priložnosti za zmago pa je zapravil Mbappe, ki še vedno čaka na prvi zadetek na letošnjem Euru.

»To je bila z naše strani izvrstna taktična predstava. Igrali smo s srcem in zahvaljujem se igralcem za trud. Mnogo mojih kolegov meni, da moštva zmagujejo zaradi taktičnih zamisli trenerja, a to ne drži. Glavne vloge vedno nosijo nogometaši in skoraj nepredstavljivo je, da smo dosegli remi s Francijo,« je dejal Italijan na madžarski klopi Marco Rossi. Njegov kolega v moštvu Francije Didier Deschamps, ki je kot igralec osvojil naslov evropskega in svetovnega prvaka, je pristavil: »Zadovoljen sem, čeprav rezultat ni najboljši. Nismo izgubili, kar je najpomembnejše. Zadnji obračun s Portugalsko bo zelo tekmovalen.« Za Francijo so gostovanja na Madžarskem tradicionalno neugodna, saj so ob devetih tekmah izgubili kar šestkrat.

Nemčija povozila Portugalsko

Poslastica prvenstva je pripadla Nemčiji in Portugalski. Ritem igre je narekovala nemška reprezentanca, ki se je pobrala po nesrečnem porazu s Francijo. Čeprav je Cristiano Ronaldo evropske prvake popeljal v vodstvo in dosegel svoj tretji zadetek na prvenstvu, je Nemčija vztrajala z napadalno predstavo in napolnila nasprotnikovo mrežo. Portugalska si je dva od štirih golov zabila kar sama, potem ko je bil pritisk na njena vrata prehud. Nemčija je na evropskih prvenstvih prvič dosegla štiri gole, Portugalska pa postaja njena najljubša tekmica, saj jo je na zadnjih tekmah vedno premagala in dosegla vsaj tri zadetke.

»Briljantno smo se borili in pokazali moštvenega duha. Proti odličnemu nasprotniku smo si ustvarili veliko priložnosti in sedaj lažje dihamo,« je komentiral nemški selektor Joachim Löw, ki na letošnjem prvenstvu zadnjič vodi elf, saj je že vse dogovorjeno, da ga bo nasledil Hansi Flick. Portugalska bo do konca trepetala za napredovanje, saj je veliko vprašanje, ali bodo tri točke v primeru poraza s Francijo zadoščale za osmino finala. »Vedeli smo, da bo Nemčija trd oreh, zato smo veliko stavili na protinapade. Nasprotnik je bil močnejši, mi pa smo bili prepočasni,« je povedal portugalski selektor Fernando Santos, ki se je med tekmo večkrat držal za glavo.