Z današnjim dnem smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala in sedaj sledi še nekaj dni s podobnimi temperaturami med 30 in 35 stopinjami Celzija do srede, potem pa bo od četrtka do sobote malenkost manj vroče.

Te prve dni je verjetnost neviht zelo majhna, pa še tam, kjer bi nastale, bi to bile kratkotrajne vročinske nevihte. To je danes možno predvsem na območju gora severne in severozahodne Slovenije, v ponedeljek je kakšna nevihta možna predvsem v Posočju, drugod po Sloveniji pa je verjetnost neviht zelo majhna v teh dneh, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar.

Nekoliko nižje temperature komaj od četrtka dalje

V prihodnjih dneh bo pihal tudi jugozahodni veter, tako da bodo kotline osrednje in vzhodne Slovenije tiste, kjer bo najtopleje. Od četrtka dalje bodo temperature za kakšno stopinjo nižje, je povedal meteorolog.

Z dnevi se bo doživljanje temperaturnih obremenitev stopnjevalo. Po Strajnarjevih besedah je moteč faktor predvsem noč, ko se zrak ne shladi, tudi zato ne, ker je noč kratka. Danes je bil tako prvi dan, ko se je v Ljubljani temperatura spustila samo do 20 stopinj in teh 20 stopinj zjutraj je potem prag za t.i. tropsko noč. Strajnar pričakuje še nekaj tropskih noči vsaj v Ljubljani, razlog za to je tudi učinek mesta.

Zaradi velike toplotne obremenitve je Arso izdal oranžno vremensko opozorilo za vse dele države do vključno srede, razen za severozahod, za katerega je izdano rumeno vremensko opozorilo.