Na univerzi so povedali, da bodo po prevzemu Ecove knjižnice imeli izjemno priložnost, da se bodo "še bolj poglobili v metode dela in razmišljanja enega svetovno najbolj priznanih in prevedenih italijanskih avtorjev in intelektualcev".

Rektor Univerze v Bologni Francesco Ubertini je dejal, da Ecova osebna knjižnica deluje kot živ organizem, sami pa bi si želeli ta njen duh prenesti v njeno fizično in v virtualno predstavitev.

Ecova otroka, Stefano in Carlotta, sta namreč privolila tudi, da univerza ustvari digitaliziran arhiv vseh zapiskov in pripomb, ki jih je h knjigam v zbirki pridal Eco. Zbirko Ecovih dragocenih 1200 starodavnih knjig in inkunabul pa so v digitalizacijo predali milanski knjižnici Braidense.

Eden najboljših sodobnih italijanskih pisateljev

Umberto Eco je veljal za enega najboljših sodobnih italijanskih pisateljev. V 85. letu starosti je leta 2016 umrl za rakom. Poleg znamenitega romana Ime rože, ki je bil preveden v več kot 40 jezikov, tudi v slovenščino, je napisal še šest romanov - Pokopališče v Pragi, Foucaultovo nihalo, Baudolino, Otok prejšnjega dne, Skrivnostni plamen kraljice Loane in Nulta številka. Ta je izšel leta 2015.

Kot filozof se je Eco sprva ukvarjal z estetiko, pozneje pa s komunikacijo in z znakovno strukturo umetniškega dela. Leta 2007 mu je ljubljanska univerza podelila častni doktorat. Že takrat je spregovoril o migracijah, za katere je napovedal, da bodo prinesle številne težave v evropski prostor. Hkrati je opozoril na pomembnost zgodovine, iz katere bi se morali učiti. "Samo če poznamo preteklost, bomo sposobni razumeti sedanjost," je poudaril.