Mura bo za preboj v drugi krog kvalifikacij za ligo prvakov poskušala izločiti makedonski klub Shkëndija iz Tetova, ki je v zadnjem desetletju osvojil štiri naslove državnega prvaka. Prekmurski kolektiv na žrebu v Nyonu ni bil med nosilci in lahko bi se končalo tudi slabše, če bi ples kroglic poskrbel za soočenje z romunskim prvakom Clujem. Če Mura preskoči Shkëndijo, jo na evropskem odru čaka vsaj še šest tekem in zajetna nagrada iz Uefine blagajne. Kvalifikacije se bodo začele v prvi polovici julija, prvi dvoboj slovenskega in makedonskega prvaka bo v Tetovu.

Mariborčane in Domžalčane čaka začetek kvalifikacij za konferenčno ligo, ki je novoustanovljeno tekmovanje Uefe in spada v tretji kakovostni rang. Oba slovenska predstavnika sta bila med nosilci in sta favorita na začetni oviri. Maribor bo igral z Urartujem, v minuli sezoni tretjeuvrščenim klubom armenske lige. »Zavedamo se, da ni prostora za napake in podcenjevanje nasprotnika,« svari mariborski trener Simon Rožman. Domžale čaka luksemburški predstavnik Swift Hesperange. »Luksemburg je država, ki se v zadnjih letih nogometno dviguje. Swift ima izključno profesionalne igralce in v minuli sezoni so bili do zadnjega kroga v igri za prvaka. Premoremo več evropskega znanja in izkušenj, zato ciljamo na napredovanje,« pravi trener Dejan Djuranović. Domžale bo v Evropo v vlogi kapetana popeljal Senijad Ibričić, ki je podaljšal zvestobo klubu.

Olimpija bo preskočila prvo sito kvalifikacij za konferenčno ligo in svojega tekmeca v drugem krogu dobila na današnjem žrebu v Nyonu. Ljubljančani bodo novo sezono začeli brez prvega zvezdnika Đorđa Ivanovića, ki je za SK Srbija potrdil, da odhaja iz Olimpije in se seli k beloruskemu prvaku Šahtarju iz Soligorska. »Vse je dogovorjeno. Dobil sem najkonkretnejšo in finančno največjo ponudbo s pogodbo za tri leta in pol,« je dejal Ivanović, v minuli sezoni najboljši igralec prve lige po glasovanju Dnevnika. Olimpija bo za njegov prestop neuradno iztržila manj kot pol milijona evrov.