Okrogla štiri leta po tem, ko sta novinarki ameriškega časopisa New York Times Megan Twohey in Jodi Kantor razkrili, kako je vplivni hollywoodski producent Harvey Weinstein več desetletij spolno nadlegoval ženske, producentski studio Universal Pictures pripravlja film o tem. Celovečerec je za zdaj naslovljen preprosto She Said (Rekla je), nastaja pa na podlagi knjižne uspešnice omenjenih novinark z dolgim naslovom She Said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement. Twoheyjeva in Kantorjeva sta za poročanje o Weinsteinu prejeli tudi Pulitzerjevo nagrado. Universal se trenutno pogaja z igralkama Carey Mulligan in Zoe Kazan, ki bosta po pričakovanjih zavzeli glavni vlogi.

Javna skrivnost

She Said je naslednji v nizu filmov o spolnem nadlegovanju, potem ko smo predlani v drami One so bombe videli strmoglavljenje predsednika in izvršnega direktorja TV-mreže Fox News Rogerja Ailesa, letos pa je k nam prišla Obetavna mladenka; triler komedija o ženskah in moških, ki jih ne zanima soglasje. Weinstein je sicer veljal za osebo, ki je lahko s svojimi zvezami in poznanstvi mlade igralke in igralce bodisi poslala med zvezde bodisi poskrbela za konec njihovih karier. Kaj počne iz pozicije moči, je bila nekakšna javna skrivnost, za katero so vedeli številni, številni so tudi pogledali stran. Tu in tam so se v medijih vseeno znašle podrobnosti o zakulisnem dogajanju.

Ameriška igralka Gwyneth Paltrow je že recimo leta 1998 v pogovorni oddaji Late Night with David Letterman dejala, da se zgodi, da Weinstein osebo prisili v kakšno stvar. Na ta račun so padale celo šale na podelitvah. Komik in igralec Seth MacFarlane je nominirankam za oskarja za stransko žensko vlogo leta 2013 dejal: »Čestitke, ni se vam več treba pretvarjati, da vas Harvey Weinstein privlači.«

Kljub vsemu je soustanovitelj priznane ameriške produkcijske hiše Miramax in lastnik filmskega studia The Weinstein Company več desetletij ostal nedotakljiv. Pogosto je prihajalo do zunajsodnega kupovanja molka. V 30 letih je bil prisiljen izvesti najmanj osem zunajsodnih poravnav z različnimi ženskami. Ključno je bilo tako šele leto 2017, ko sta Jodi Kantor in Megan Twohey v Timesu objavili izsledke intervjujev s številnimi Weinsteinovimi nekdanjimi delavkami in igralkami, ki so spregovorile o vabilih na razgovore v hotelske sobe, kjer jih je padli producent pričakal gol in željan masaže, se jih dotikal ali pa zahteval, da ga gledajo med prhanjem. Igralka Ashley Judd je izpovedala, da ji je Weinstein v zameno za masažo ponujal pomoč pri njeni karieri.

Film po vzoru drame V žarišču

Weinstein je bil nato lani v New Yorku obsojen na 23 let zapora zaradi spolnega napada in posilstva, številni drugi sodni postopki še potekajo. O spolnih napadih pa je medtem spregovorilo že desetine žensk. Zaradi obtožb na račun Weinsteina je vzniknilo tudi gibanje Jaz tudi, ki je prineslo večjo ozaveščenost javnosti glede spolnega nasilja, čemur so sledila številna razkritja podobnih primerov, med drugim medijskih voditeljev, poslovnežev in politikov. Film pa naj se ne bi osredotočal na Weinsteina, temveč na novinarsko ekipo, ki je delovala kljub ustrahovanju in grožnjam s tožbami.

Žanrsko naj bi šlo za postopkovno dramo, podobno uspešnicama Vsi predsednikovi možje (1976), ki je naslovila politično afero Watergate, in V žarišču, v katerem smo spremljali resnično zgodbo novinarjev, ki so razkrili, kako je bostonska nadškofija desetletja varovala pedofile v svojih vrstah. Scenarij filma podpisuje Rebecca Lenkiewicz, ki je znana po pisanju za koprodukcijsko dramo Ida, leta 2015 nagrajeno z oskarjem za najboljši tujejezični film. Režirala ga bo Maria Schrader, ki je režirala odlično mini serijo z Netflixa Unorthodox, snemanje pa se bo predvidoma pričelo že to poletje.