Ta jed je vse, kar obljublja fotka. Je božanskega okusa, lepo diši, pa še nasiti. Pa še enostavna je za pripravit, saj boste morali pomiti le lonec, desko za rezanje, nož in kuhalnico. To jed pripravite, ko imate v hladilniku zelenjavo za porabiti (in to vse leto, ne glede na sezono, le zelenjavo prilagodite) in ko si zaželite dobre makarone s paradižnikovo omako.

Poleg tega, da s to jedjo porabite tisto zelenjavo, ki se vam mota po hladilniku – pol čebule recimo, pa pol paprike, bučka, ki je videla boljše dni itd. itd., je ta jed privlačna tudi zaradi stopljenega sira, ki da jedi še večjo hranilnost in veliko zadovoljstva. Porabite tisti kos edamca ali pa mocarelo, lahko tudi le parmezan, če drugega sira nimate. Nekaj ga vmešajte v kuhano jed, nekaj pa ga položite na vrh, pokrijte lonec in pustite, da toplota od kuhanja sir stopi.

Priprave vnaprej teh makarončkov ne priporočamo, saj je velik del čara te jedi prav sveže stopljen sir. Seveda lahko pripravite vnaprej zelenjavno omako in makarončke in nato ob pogrevanju dodate še sir.

Najprej še nekaj odličnih jedi s testeninami (še dve med njimi sta pripravljeni v enem samem loncu) :

Makaroni iz enega lonca v paradižnikovi omaki s pečenimi paprikami

Rezanci iz enega lonca z bučko, češnjevci in meto

Špageti v kremni arašidovi omaki

Rezanci v vodkini omaki z dišavnim posipom

Rezanci v svilnati mascarpone omaki z gobicami in pestom

Še več idej za testeninsko uživanje najdete tukaj

To čudovito jed pripravite s:

• katero koli zelenjavo: čebula, paprika, bučka, jajčevci, gobe, paradižnik, brokoli, cvetača, buča, špinača, koruza, grah, stročji fižol …

• katerimi koli testeninami: izberi makarone katere koli oblike

• katerim koli sirom: edam, mocarela, parmezan …

• čudovitimi začimbami: izberite tiste, ki so vam všeč; preglagamo sušene paradižnike, baziliko, česen, origano, čebulo, peteršilj, sol.

• točno določenim razmerjem med tekočino in ostalimi sestavinami: pravilo kuhanja makaronov v enem loncu je 3,5 dcl tekočine za 100 g testenin

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

2 žlici olja

1 manjša (rdeča) čebula

2 stroka česna

1 skodelica paprik (različnih barv)

1 bučka

1 mala konzerva koruze

1 konzerva paradižnikovih pelatov

1 žlica paradižnikovega koncentrata

2 žlici mešanice začimb (bazilika, česen, origano, čebula, peteršilj, sol)

1/2 žlička čilijevih kosmičev (neobvezno)

200 g makarončkov

1 pest sveže špinače

7 dcl zelenjavne osnove (ali voda in 1 jušna kocka)

1 pest mocarele

peteršilj za okras

PRIPRAVA

Na segretem olju zmehčajte sesekljano čebulo, nato pa dodajte paprike, bučko in česen. Še malo prepražite.

Dodajte paradižnikove pelate, paradižnikov koncentrat in začimbe in dobro premešajte ter kuhajte toliko časa, da zavre.

K omaki prilijte jušno osnovo (ali vodo in kocko), dodajte makarončke in koruzo, dobro premešajte in pokrijte za 10 minut, da se makaroni skuhajo. Vmes enkrat premešajte.

Preverite, da so makarončki kuhani (če niso, jih kuhajte še toliko časa, da se skuhajo), nato pa v makarone umešajte še špinačo. V sočno omako s kuhanimi makarončki (naj zelenjava in makaroni ne plavajo v omaki, naj bo pa vseeno dovolj omake, da bo sočno!) umešajte polovico sira. Preostalega razporedite na vrh, lonec odstavite in ga pokrijte in pustite počivati par minut, da se sir stopi. Vmes pripravite mizo in morda še skledo solate.

Jed servirajte tako, da vsaka porcija dobi nekaj na vrhu stopljenega sira, okrasite in osvežite s sesekljanim peteršiljem in takoj postrezite.