Devetnajsta zmaga Novaka Đokovića na teniških turnirjih največje četverice je bila morda celo najslajša od vseh. Izjemni Srb je najprej v epski klasiki v polfinalu premagal peščenega kralja Rafaela Nadala, danes pa je bil po vnovičnem izjemnem preobratu v finalu s 6:7 (6), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4 boljši od Stefanosa Cicipasa. Grk je v svojem prvem finalu na turnirjih za grand slam povedel z 2:0 v nizih, a se je prvi igralec sveta znova pobral ter uprizoril nov nepozaben preobrat. Podobnega kot v osmini finala proti Lorenzu Musettiju, ko je po zaostanku z 0:2 v nizih povsem zasenčil mladega Italijana.

Novak Đoković je z drugo pariško zmago v karieri postal prvi igralec v odprti teniški eri, ki je vsakega od štirih največjih turnirjev osvojil dvakrat. Hkrati ostaja v igri za osvojitev grand slama, zmagi na vseh štirih turnirjih v koledarskem letu. Đoković je namreč na začetku leta osvojil OP Avstralije, tretji največji turnir Wimbledon pa je pred vrati. V primeru zmage v Londonu se bo prihodnji mesec izenačil z Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, ki sta osvojila po 20 turnirjev največje četverice.

»Uresničile so se mi sanje. Hvala za prekrasno vzdušje, ki ste ga pripravili v krasnem kompleksu Philippe-Catrier. Bilo je zelo težko, saj sem v 48 urah igral kar devet ur tenisa na najvišji ravni. Tako mentalno kot fizično sem povsem izčrpan. Po drugi strani si bom teh 48 ur zagotovo zapomnil za vselej,« je priznal Novak Đoković, ki je po polfinalni zmagi nad Rafaelom Nadalom priznal, da je odigral enega od treh svojih najboljših dvobojev v karieri. »Ves čas sem verjel, da lahko tudi v Parizu pokažem takšno raven tenisa, kot sem jo proti Nadalu,« je povedal Đoković.

Srb je bil pred finalom pod izjemnim pritiskom. Zavedal se je, da je favorit, hkrati pa bi bil tragični junak, če bi izgubil finalni dvoboj. Stefanos Cicipas je v Parizu na poti do finala izločil velemojstra, kot sta Rus Daniil Medvedjev in Nemec Alexander Zverev. Pri 22 letih je Cicipas potrdil svoj izjemen talent. Nihče ne dvomi, da bo v kratkem dvignil tudi enega od štirih najprestižnejših pokalov. V Parizu sta Novaku Đokoviću pokal izročili teniški legendi Bjorn Borg in Jim Courier. Šved je v Parizu zmagal šestkrat, Američan pa je OP Francije osvojil dvakrat.

Stefanos Cicipas je bil po finalu zelo razočaran. »Prvič sem igral v velikem finalu. Ponosen sem na igre, ki sem jih pokazal v Parizu. Hvala ekipi, ki me je res izjemno pripravila, me bodrila in mi stala ob strani. Novak je znova pokazal, zakaj je najboljši na svetu. Vse sem dal od sebe. Upam, da bom ob koncu kariere vsaj pol tako uspešen kot Đoković,« je povedal Grk, ki je v Parizu pridobil številne nove simpatije. Med drugim tudi publiko v osrednjem kompleksu. »Vem, kako težko je trenutno Stefanosu. Po drugi strani se v takšnih dvobojih naučiš največ. Verjamem, da bo Cicipas v prihodnosti osvojil še veliko največjih turnirjev,« se je tekmecu poklonil Novak Đoković ter pozdravil vse Grke, saj ima veliko pravoslavnih navijačev. V svoji karieri je bil Đoković devetkrat najboljši na OP Avstralije, šestkrat v Wimbledonu, trikrat na OP ZDA in dvakrat na OP Francije.