Anglija je za zmagoviti gol proti svetovni podprvakinji Hrvaški nanizala sedemnajst uspešnih podaj in v desetem nastopu na evropskem prvenstvu vpisala prvo zmago na uvodni preizkušnji velikega tekmovanja. Domači junak na Wembleyju je postal Raheem Sterling, ki se je kockastim z edinim golom v drugem polčasu oddolžil za boleč poraz v polfinalu svetovnega prvenstva 2018.

Hrvati prvič izgubili na premieri

Anglija je dobila tudi enajsto tekmo, na kateri je v polno zadel zvezdnik Manchestra Cityja Sterling. Gostitelji so bili pred 22.000 navijači nevarnejši in odločnejši, Hrvaški pa ni pomagalo, da je prikazala nemara najboljšo predstavo zadnjih devetih mesecev, ki pa je ostala brez pravega zaključka vsaj za delitev točk. »Če ne dobiš prve tekme, se pritisk na tovrstnem tekmovanju enormno poveča. Zadovoljen sem z načinom našega igranja. V vročem in soparnem popoldnevu so se igralci hitro prilagodili razmeram, vzeli so žogo in tekmecu omogočili redke priložnosti,« je povedal angleški selektor Gareth Southgate, ki je presenetil z izborom udarne enajsterice, v kateri se je znašel tudi edini strelec Sterling. »Zaupati moramo vanj. Bil je zelo motiviran in vsem je hotel dokazati, česa je sposoben,« je pristavil Southgate.

Hrvaška do obračuna z Anglijo še nikdar ni izgubila prve tekme na evropskem prvenstvu. Petkov obračun s Češko v Glasgowu bo zelo pomemben v boju za osmino finala, nato sledi še tekma s Škotsko. Sportske novosti pišejo, da je hrvaška reprezentanca kot ferrari s preluknjanimi gumami, selektor Zlatko Dalić pa je prepričan, da se bodo ognjeni do konca skupinskega dela tekmovanja izboljšali v napadu. »Čeprav si proti močni Angliji nismo ustvarili izdelane akcije, ostajam optimist. Ne morem reči, da smo odigrali slabo tekmo, zagotovo pa bo treba odslej pokazati več. Dobili smo poceni zadetek. Zgodila se je napaka, na katero smo se sedem dni pripravljali, da je ne bi bilo,« je komentiral hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Eriksen umrl za nekaj minut

V Köbenhavnu je ob koncu polčasa med Finsko in Dansko vsem zastal dih in na stadionu je zavladala popolna tišina, ko se je zgrudil prvi zvezdnik danskega moštva Christian Eriksen. Ko je nogometaš Interja obležal v nezavesti, so do njega nemudoma prišli soigralci in reševalci. Danski kapetan Simon Kjaer mu je pomagal, da ni pogoltnil svojega jezika. Potem ko ni koristilo umetno dihanje, so ga z defibrilatorjem vrnili v življenje. Igralci so bili skupaj z navijači v šoku in nekateri so zajokali. Eriksenova soproga Sabrina Kvist Jensen se je s tribune spustila na igrišče, kjer so jo danski nogometaši mirili, da njen mož znova diha. Po petnajstih minutah reševalne akcije so tekmo za dve uri prekinili in nadaljevali potem, ko je Eriksen iz bolnišnice sporočil, da se počuti dobro.

Čeprav so Danci občutno prevladovali (v strelih 24:1), so Finci dosegli gol iz edine priložnosti. Iz enajstmetrovke bi lahko izenačil Højbjerg, a je vratar Hradecky ubranil njegov poskus. Legendarna danska nogometaša Michael Laudrup in Peter Schmeichel sta kritizirala potezo Uefe, ki je igralcem obeh moštev ponudila možnost, da isti dan odigrajo tekmo do konca. Medtem še vedno ni znano, zakaj je Eriksenu zastalo srce. Danski nogometaš je prebolel koronavirus in opravil cepljenje, vendar so zdravniki izključili možnost, da bi zaradi tega padel v nezavest. Njegov nekdanji kardiolog Sanjay Sharma je povedal, da je Eriksen za nekaj minut umrl, ob tem pa pristavil, da je njegova nogometna kariera zelo verjetno končana, saj zdravniki ne bodo dovolili, da bi umrl še enkrat.

Danska je odpovedala vse nedeljske obveznosti. Igralci in trenerji so bili deležni psihološke pomoči, Eriksenovo zdravstveno stanje pa po informacijah iz bolnišnice v Köbenhavnu ostaja stabilno. »To je bil zelo težak večer za vse. V življenju so najpomembnejši dragoceni odnosi. Kot selektor ne bi mogel biti bolj ponosen na igralce, ki tako dobro skrbijo drug za drugega, ko trpi eden od naših zelo dragih prijateljev. Uefa ni pritiskala, da moramo odigrati tekmo do konca še isti večer. Lahko bi nadaljevali tudi naslednji dan, a po neprespani noči to ne bi imelo smisla. Igralci so pokazali izjemen značaj, čeprav je bilo v takšnih razmerah nemogoče igrati,« je dejal danski selektor Kasper Hjulmand in poudaril, da izbrana vrsta moli za Eriksenovo zdravje.