V 43. minuti obračuna proti Finski se je zvezdnik domače ekipe Eriksen zgrudil na igrišču, od koder so ga po oživljanju prepeljali v bolnišnico in od tam sporočili, da je igralec v stabilnem stanju. Tekmo, ki je bila odigrana z zamikom, so z 1:0 dobili Finci.

Danska nogometna zveza je sporočila, da je stanje Eriksena stabilno. Zaenkrat ostaja v bolnišnični oskrbi.

»Danes zjutraj smo govorili s Christianom Eriksenom, ki pozdravlja svoje soigralce. Njegovo stanje je stabilno, v bolnišnici pa bodo opravili še nekaj preiskav,« je danska nogometna zveza sporočila preko twitterja.

Dodali so, da so bili nogometaši in člani strokovnega štaba deležni psihološke pomoči in si bodo po včerajšnjem incidentu še naprej stali ob strani.

V luči sobotnega dogajanja je danska zveza odpovedala današnji trening reprezentance in medijske dejavnosti.

Očitno je šlo nekaj zelo narobe

Sanjay Sharma, profesor športne kardiologije na londonski univerzi St George, pravi, da bodo nogometni organi in zdravniki glede vrnitve nogometaša Interja Milana na igrišče zelo striktni.

Sharma, ki je z Dancem delal, ko je ta igral za Tottenham, je povedal: »Očitno je šlo nekaj zelo narobe. Uspelo jim ga je vrniti v življenje, a ostaja vprašanje, kaj se je zgodilo ter zakaj je prišlo do tega. Vse do leta 2019 z njegovimi izvidi ni bilo nič narobe. Kako bi torej pojasnili zastoj srca?« se sprašuje Sharma.

Srčni zastoj lahko povzročijo številni dejavniki, od visokih temperatur do skritih zdravstvenih težav, je pojasnil Sharma in dodal, da je zelo dober znak, da je bil Eriksen v bolnišnici buden.

»Umrl je, čeprav za nekaj minut«

»Ne vem, ali bo še kdaj igral nogomet. Če nisem preveč direkten, on je danes umrl, čeprav za nekaj minut, ampak je umrl. Mu bo zdravniško osebje dovolilo, da znova umre? Odgovor je ne,« je dejal Sharma in dodal: »Dobra novica je, da bo živel, slaba pa je, da se bliža koncu kariere. Ne vem, če bo na najvišji ravni odigral še kakšno nogometno tekmo. V Veliki Britaniji ne bi igral. Glede tega bi bili zelo striktni.«

Danski selektor Kasper Hjulmand je na novinarski konferenci po tekmi komaj zadrževal solze. »Tekmo bi bilo težje odigrati jutri. Ne bi mogel biti bolj ponosen na svoje igralce, ki so poskrbeli eden za drugega. Nekateri so čustveno popolnoma izčrpani.«

Danska reprezentanca je zato tudi odpovedala današnji trening in vse medijske aktivnosti.

Grozovit dogodek se je sicer dotaknil vseh. Tako se angleški kapetan Harry Kane, ki je z Eriksenom osem sezon igral pri Tottenhamu, v soboto ni udeležil novinarske konference pred nedeljsko tekmo, Belgijec Romelu Lukaku pa je svoj prvi gol ob belgijski zmagi s 3:0 proti Rusiji posvetil ravno Dancu.