Ženski teniški turnir presenečenj na Rolandu Garrosu je dobila Barbora Krejčikova. Petindvajsetletna Čehinja je bila v finalu po slabih dveh urah s 6:1, 2:6, 6:4 boljša od štiri leta starejše tekmice Anastasie Pavljučenkove, dvakratne zmagovalke turnirjev za grand slam v mladinski konkurenci. Čehinja je bila doslej znana predvsem kot vrhunska igralka med dvojicami, saj je leta 2018 postala prva igralka sveta. Igri dvojic se kljub vse večjim uspehom med posameznicami še naprej posveča z vso vnemo. S partnerico Katerino Siniakovo sta včeraj slavili zmago tudi v konkurenci dvojic, Pariz pa je po letu 2000, ko je podvig uspel Francozinji Mary Pierce, znova pozdravil dvojno zmagovalko.

Nova pariška junakinja je lanskega septembra, ko je bil zaradi pandemije koronavirusa turnir s spomladanskega termina prestavljen na jesenskega, pripotovala v Pariz kot 117. igralka sveta. Nase je opozorila z uvrstitvijo v osmino finala, kar je bila dotlej njena daleč najboljša uvrstitev na turnirjih največje četverice. V tej sezoni je stopnjevala pripravljenost ter v Pariz pripotovala s popotnico turnirske zmage v Strasbourgu. Uspeh jo je popeljal na 33. mesto na svetovni lestvici, kar ji ni zagotavljalo mesta med nosilci OP Francije.

Veliko dela že v 1. krogu

Na zmagoviti pariški poti je Barbora Krejčikova izgubila tri nize. Po robu je hodila že v prvem krogu, ko je proti rojakinji Kristini Pliškovi zaostajala s 5:7 in 1:3, a je dvoboj obrnila na svojo stran. Do polfinala je številne slovite tekmice – Rusinjo Ekaterino Aleksandrovo, Ukrajinko Elino Svitolino ter Američanki Sloane Stephens in Coco Gauff – premagala brez izgubljenega niza. V polfinalu je proti Grkinji Marii Sakari v odločilnem nizu rešila zaključno žogico, v finalu je popustila v drugem nizu, v prvem in tretjem pa je bila na igrišču boljša tekmica.

Svoj največji uspeh je Barbora Krejčikova doživela zelo čustveno. Posvetila ga je nekdanji trenerki in vrhunski igralki Jani Novotni, ki je pri 49 letih izgubila boj z rakom. »Do zadnjih trenutkov njenega življenja sem bila ob njej ter gledala, kako hrabro se je borila. Dejala mi je, naj uživam na športni poti, naj sledim svojim sanjam ter enkrat osvojim turnir največje četverice. Vem, da me je spremljala nekje od zgoraj. To zmago posvečam njej,« je po največjem uspehu v karieri čustveno povedala Barbora Krejčikova.

Roland Garros 2021 zgodovinski tudi za slovenski tenis in šport

»Dobila sem veliko motivacijo za naprej. Še naprej bom trdo trenirala ter skušala napredovati tudi na drugih teniških podlagah. Verjamem, da se bo po zmagi v Parizu v mojem življenju veliko spremenilo. Toda v sebi se bom še naprej trudila, da ostanem mala deklica iz Ivančic v bližini Brna,« je dodala Čehinja. Zanimivo je, da je šesto leto zapored Roland Garros dobila igralka, ki pred tem še ni osvojila nobenega turnirja največje četverice. Od leta 2016 so ga po vrsti osvojile Španka Garbine Muguruza, Latvijka Jelena Ostapenko, Romunka Simona Halep, Avstralka Ashleigh Barty in Poljakinja Iga Šwiatek.

Letošnji pariški turnir bo našel mesto tudi v zgodovini slovenskega športa. Zanj je poskrbela Tamara Zidanšek, prva Slovenka, ki se je v času samostojnosti prebila v polfinale turnirja največje četverice. Triindvajsetletna Konjičanka bo od danes prvič članica elitne petdeseterice in bo na svetovni lestvici napredovala kar za 43 mest. Odtlej njeni koraki proti svetovnemu vrhu ne bodo več tako hitri, bo pa imela lepe priložnosti, da še naprej prestavlja mejnike slovenskega tenisa. Prva priložnost bo že kmalu, saj se 28. junija začenja turnir v Wimbledonu. Spomnimo še, da je z uvrstitvijo v tretji krog ponovila svoj največji uspeh tudi Polona Hercog.