Pričakovano je kraljeva etapa 27. dirke po Sloveniji potekala v odličnem vzdušju. Na Primorskem in Krasu se je ponovno zbrala velika množica ljudi, ki je z navdušenjem pozdravila kolesarje. Novo izjemno predstavo je prikazala ekipa UAE Emirates, ki je daleč najmočnejša na letošnji dirki. Etapa je pripadla Diegu Ulissiju, ki je bil najmočnejši v zadnjih metrih vzpona na Sveto goro. Tadej Pogačar se je osredotočil le na branjenje zelene majice in je zmago prepustil klubskemu sotekmovalcu.

Napaka motorista razbila glavnino

Malce nenavadno je, da je kraljeva etapa potekala na jugozahodu države, a če je kdo pri tem pomislil, da je bila etapa zaradi tega kaj lažja, se je pošteno zmotil. Skoraj 3000 višinskih metrov so morali premagati kolesarji in večino teh v drugi polovici etape. Vzponi so se stopnjevali. Pričeli so z vzponom tretje kategorije na Temnico, nato so se prvič v dnevu podali na Ravnico, ki za razliko od svojega imena ni prav nič ravna. Sledil je vzpon na Vrhovlje, še enkrat na Ravnico in potem za zaključek še smetana na torti vzpon na Sveto goro, vzpon prve kategorije, ki je že drugič v zgodovini dirke gostil cilj etape.

Po pričakovanjih glede na profil etape, se je v začetku izoblikoval beg. V njem je bilo osem kolesarjev, tudi dva Slovenca. Barve Adrie Mobila je branil David Per, Kristjan Koren pa na letošnji dirki nastopa v barvah slovenske reprezentance.

Ubežniki so bili ujeti tik preden so se drugič začeli vzpenjati na Ravnico, dobrih 10 kilometrov do cilja. V glavnini je takrat že prišlo do prvih napadov. Predvsem na račun napake motorista s kamero, ki je na enem križišču pred vzponom zapeljal v napačno ulico. Nekaj kolesarjev mu je sledil in izgubili so svoje pozicije v glavnini. Največji osmoljenci so bili kolesarji Bahrain-Victoriusa.

V ospredju pa so vstali vsi člani ekipe UAE Emirates, ki so nato navili močan tempo za kapetana Tadeja Pogačarja. Dobro formo je znova potrdil Tadejev glavni oproda Jan Polanc, ki je bil na čelu prve skupine večino časa vzpona na Ravnico. V težave je zapadel drugi v skupnem seštevku Matej Mohorič (Bahrain-Victorius), ki pa mu je na kratkem spustu pred zaključnim vzponom ponovno uspelo priključiti. Še več, poskusil je z napadom, a je bil hitro nevtraliziran.

Pogačar brez napada

Kolesarje je do cilja ločilo le še slabe 3 kilometre, kakor je dolg vzpon na Sveto goro, ki ima povprečni naklon 13 odstotkov. Še vedno je skupinico 12 kolesarjih proti vrhu vodil Jan Polanc, ki je pripravljal napad za prijatelja Pogačarja. Znova je odpadel Mohorič, ki je s tem izgubil drugo mesto v skupnem seštevku ter tudi mesto na odru za zmagovalce. Še enkrat več se je pokazalo razmerje moči na dirki, ko so v ospredju ostali le še 4 kolesarji, trije so bili člani UAE Emirates. Poleg Pogačarja še Poljak Rafal Majka in Italijan Diego Ulissi. Družbo jim je delal član Astane Matteo Sobrero.

Četverica je skupaj vstopila v zadnji kilometer, kjer je bilo odlično vzdušje ob progi. Tadej Pogačar je deloval zelo prepričljivo, a napada na novo etapno zmago ni sprožil. To je prepustil branilcu skupne zmage na dirki po Sloveniji Ulissiju, sam pa je zasedel drugo mesto. Popolno slavje UAE-ja je na tretjem mestu preprečil Sobrerro.

V skupnem seštevku je Pogačar trdno ostal v vodstvu, na drugo mesto se je prebil Ulissi, na tretje pa Sobrero.

Pogačar: »Izvrstna etapa, dvojna zmaga in super izid«

»Diego si zasluži zmago, sploh po takšnem letu, ki ga je imel s težavami na srcu. Prišel je po zmago in res si jo zasluži. Sam sem jo dobil v drugi etapi, zdaj pa je bil na vrsti on,« je po etapi dejal Pogačar.

Nato je ocenil dogajanje v kraljevski etapi, po kateri je že bolj kot ne jasno, da mu bo skupno zmago zelo težko vzeti. »V redu je bilo, danes izvrstna etapa za nas, dvojna zmaga in super izid. Forma je dobra, tako da smo lahko ponosni. Danes bomo zvečer proslavljali, jutri pa sledi še zadnja etapa. Samo da varno pridemo do cilja. Upam, da dobita priložnost Trentin in Rui, ker sta ves teden delala za ekipo. Jutri opravimo to, potem pa Tour,« je misli naprej usmeril 22-letni slovenski zvezdnik.

»Danes je bil to moj maksimalen rezultat, več ni šlo. Tudi vedeli smo, da več ne bo šlo. Poskušal sem se ubraniti, kolikor sem se lahko. Ciljni vzpon tukaj je zelo strm, tako da favorizira lažje kolesarje, zato nisem imel možnosti, da bi bil med najboljšimi. Jutri nam ostaja boj za etapno zmago, mislim da ima Phil zelo dobre možnosti, da dobi sprint v Novem mestu in mi bomo vse naredili, da bo temu tako,« je dogajanje na cesti ocenil Mohorič.