Japonsko tehnološko podjetje Sony je predstavilo nove premijske brezžične slušalke wf-1000xm4. Na prvi pogled najbolj izstopa spremenjena oblika slušalk. Ta je bolj okrogla in manj podobna nekdanjim slušalkam za prostoročno telefoniranje. Pod površjem ohišja pa se skriva še veliko zanimivega.

Najprej gre izpostaviti, da slušalke podpirajo zvok visoke ločljivosti, za kar uporabljajo Sonyjevo tehnologijo kodiranja zvoka LDAC. Ta lahko prek povezave bluetooth prenese približno trikrat več podatkov kot običajni prenos zvoka (z največjo hitrostjo prenosa 990 kb/s). Pri podjetju trdijo tudi, da slušalke s pomočjo umetne inteligence v realnem času povečujejo ločljivost stisnjenih glasbenih datotek. Rezultat vse tehnologije, ki je spravljena v slušalke, naj bi bil dinamičen zvok z bogatimi basi.

V slušalke so vgradili tudi funkcijo speak-to-chat (spregovori za pogovore), ki ob zaznavi vašega glasu samodejno prekine predvajanje glasbe in omogoči prehajanje zvoka iz okolice. Uporabniku slušalk ob pogovorih ne bo treba vzeti iz ušes. Ko se bo pogovor zaključil, bodo slušalke samodejno nadaljevale predvajanje glasbe. Pri Sonyju trdijo tudi, da so še izboljšali kvaliteto prostoročnega klicanja. To naj bi dosegli s kombinacijo mikrofonov in tipalom za zajemanje zvoka prek kostne prevodnosti. Sogovornik naj bi zaradi tega uporabnika slišal bolj jasno in natančno, tudi če kličemo iz hrupnega okolja.

Odpravljajo tudi hrup vetra

Kot se spodobi za premijske slušalke, tudi wf-1000xm4 premorejo tehnologijo odpravljanja zunanjega hrupa. Poleg algoritemskega dela, ki aktivno odpravlja v okolici zaznane šume, imajo slušalke tudi nove ušesne nastavke iz posebne poliuratenske pene za še boljše tesnjenje. To ni zanemarljivo, saj noben algoritem ne pomaga, če vam hrup v ušesa uhaja mimo nastavkov. Podjetje trdi tudi, da slušalke omogočajo samodejno zaznavo vetra in odpravo šumenja, ki ga vetrovnost povzroča.

Sony obljublja tudi natančno uskladitev zvoka na slušalkah s sliko na povezani televiziji, tablici, mobilniku ali drugi napravi. To je zelo pomembno za užitek ob gledanju filmov oziroma videov. Bolj športno naravnani pa bodo veseli, da so slušalke odporne proti vodi po standardu IPX4, kar pomeni, da bodo prenesle znojenje in škropljenje. V slušalkah je po uradnih podatkih dovolj energije za 8 ur poslušanja, v polnilni škatlici pa še za dodatnih 16 ur. Slušalke podpirajo tudi brezžično polnjenje.

Napovedane novosti se slišijo zanimive in komaj čakamo, da jih tudi preizkusimo na testu. Slušalke wf-1000xm4 bodo na voljo v črni in srebrni barvi, in sicer od junija letos dalje. Predvidena maloprodajna cena je 280 evrov.