Z današnjm dnem tudi po mednarodni lestvici prehajamo v oranžno fazo. Ugodno epidemiološko sliko v Sloveniji je moč pripisati intenzivnemu cepljenju. »Kljub napovedani prekinitvi epidemije bodo še vedno v veljavi ostali nekateri ukrepi, ki pa ne bodo bistveno vplivali na naše življenje,« je dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. V veljavi še vedno ostaja tudi princip delovanja PCT.

Naslednji teden bodo dnevi odprtih vrat cepljenja po celi Sloveniji, naročiti je potrebno le otroke

Da je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna, je tudi po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja moč pripisovati predvsem intenzivnemu procesu cepljenja prebivalstva, kar pa tudi ne bi bilo mogoče brez učinkovitega primarnega nivoja slovenskega zdravstva. Obenem se je minister za zdravje zahvalil vsem zdravstvenim delavcem in osebju, ki je sodelovalo na terenu, za njihovo strokovno in požrtvovalno delo.

»V teh dneh je cepiva v Sloveniji dovolj, tudi na račun posojila s Madžarske, ki nam je posodila 300 000 odmerkov cepiva AstraZenece. zato prosim, da prebivalci stopijo k cepljenju v čim višjem številu,« je še poudaril minister in v naslednjem tednu napovedal po skoraj vseh cepilnih centrih dneve odprtih vrat cepljenja. Poklukar tudi prosi, da ljudje na cepljenje ne odhajajo v druge kraje, saj bo cepljenje na voljo vsem. Na cepljenje se tudi ni potrebno naročati. Izjema velja le za otroke, starejše od 12 let, ki naj jih starši na cepljenje prijavijo na poratlu zVEM ali pri osebnem zdravniku. Za otroke je potrebno samo eno cepivo, cepi se jih samo s cepivom Pfizer.

»S skupnimi močmi smo na točki, ki omogoča sorazmerno varno življenje«

»Verjetno smo zdravstveni delavci tisti, ki se najbolj veselimo umirjanja situacije, in tudi tega, da imamo vedno manj bolnikov s covidom-19, ker na ta način se vsi vračamo k temu, kar najbolj znamo, to so naše specialnosti. Covid-19 je nekaj novega, bil je izziv, ki mislim, da smo ga tako zdravstveni delavci kot prebivalci Slovenije relativno težko sprejeli. Virus ostaja med nami, a smo s skupnimi močmi trenutno na točki, ki nam omogoča sorazmerno varno življenje, in zato smo vam zdravstveni delavci zelo hvaležni, da ste upoštevali naša priporočila. Upam, da nam boste verjeli tudi, da je cepljenje tisto, ki nam bo omogočilo tudi vnaprej, tudi jeseni, ko se okužbe dihal ponovno pričnejo pojavljati, manjše število okužb in čim bolj normalno delo zdravstvenih ustanov in s tem tudi čim bolj normalno življenje v družbi,« je še poudarila Mateja Logar.

S prvim odmerkom je cepljenih že 751.320 starejših od 18 let

S prvim odmerkom je cepljenih že 751.320 starejših od 18 let in 516.846 starejših od 50 let. Polno cepljenih pa je 521.590 starejših od 18 let in 413.942 oseb, ki so starejše od 50 let.

Včeraj je bilo narejenih 2734 PCR-testov, potrdili so 122 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov je tako znašal 4,5 odstotka. Hitro testiranje je opravilo 31.392 ljudi. Z vsemi potrebnimi odmerki je doslej cepljenega 24,9 odstotka prebivalstva. V slovenskih bolnišnicah se je še včeraj zdravilo 172 bolnikov, od tega 49 na oddelkih za intenzivno nego.