Nekdanji predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), Francoz Michel Platini, si je evropsko prvenstvo leta 2020 zamislil v kar 13 mestih kot počastitev 60. obletnice prvega šampionata. Tekmovanje, ki je bilo že od vsega začetka velik logistični zalogaj v državah z različnimi ureditvami (države Evropske unije, Velika Britanija, Rusija, Azerbajdžan), po pandemiji pa je še večji, so vseskozi spremljale težave. Zaradi težav z gradnjo stadiona je že leta 2017 odpadel Bruselj. Zaradi pandemije koronavirsua so morali lani tekmovanje prestaviti za leto dni. Nova težava se je pojavila aprila letos, ko je Uefa zahtevala, da so na vseh stadionih prisotni tudi gledalci. Tako sta odpadla Dublin in Bilbao. Irske in baskovske oblasti niso mogle zagotoviti, da bi bili na stadionih navijači. Bilbao je zamenjala Sevilla, tekme iz Dublina so preselili v London in Sankt Peterburg. Število gledalcev na stadionih bo odvisno od pravil v posameznih državah. Na večini stadionov bo dovoljena 25-odstotna zasedenost, v Sankt Peterburgu in Bakuju 50-odstotna in Budimpešti polna zasedenost.

Koronavirus krojil priprave reprezentanc

Za Uefo bo tekmovanje velik logistični zalogaj, čeprav ima iz zadnjega leta izkušnje z organizacijo kar 1300 tekem z zelo strogimi zdravstvenimi protokoli. Reprezentance bodo potovale iz Bakuja v Rim ali iz Sankt Peterburga v Sevillo. V posameznih državah veljajo različna pravila glede koronavirusa. Za gledalce, ki bodo imeli vstopnice, ob vstopu v države ne bo nobenih izjem. Danska tako ruskim navijačem (Rusija bo eno tekmo igrala v Köbenhavnu) ne bo dovolila vstopa, ker prihajajo iz države zunaj Evropske unije. Navijači Hrvaške, ki bo dve tekmi igrala v Londonu, morajo po prihodu v Anglijo najprej v desetdnevno karanteno.

Prav okužbe s koronavirusom bi lahko vplivale na podobo reprezentanc. Čeprav so med pripravami v mehurčku, sta bila v španski reprezentanci pozitivna kapetan Sergio Busquets in Diego Llorente, v švedski pa Dejan Koliševski in Mattias Svanberg. Hrvaška in Češka sta načrtovali svoji bazi med tekmovanjem na Škotskem, a sta prihod stornirali, saj bi po pravilih škotskih oblasti že v primeru ene okužbe moralo v karanteno celotno moštvo. Hrvati tako trenirajo in bivajo v Rovinju, Čehi pa v Pragi. Celo Škotska je zapustila domovino in se preselila v Anglijo. Večina reprezentanc se je odločila, da bo ostala kar doma, od koder bo potovala v tujino. V tujini imajo svoje začasno domovanje Finska (Repino v Rusiji), Severna Makedonija (Bukarešta), Portugalska (Budimpešta), Slovaška (Sankt Peterburg), Švica (Rim), Ukrajina (Bukarešta), Wales (Baku) in Turčija (Baku).

Prvi favoriti turnirja so Francozi, ki delujejo še boljše kot leta 2018, ko so v Rusiji postali svetovni prvaki. Želijo ponoviti uspeh iz obdobja 1998–2000, ko so povezali naslov svetovnega in evropskega prvaka. Dvainpetdesetletni selektor Didier Deschamps je sestavil sanjski napad, ko je poslal vabilo tudi veteranu Karimu Benzamaju, ki je na prijateljski tekmi z Walesom (3:0) v navezi s Kylianom Mbappejem in Antoinom Griezmannom deloval zastrašujoče. V zvezni vrsti ima trenutno najbolj vročega evropskega vezista N'Gola Kanteja, ki opravi veliko garaškega dela med obema kazenskima prostoroma. Obramba bo morala biti trdna, saj jo že v predtekmovanju v skupini smrti čakajo zahtevne tekme s Portugalci, Nemci in Madžari.

Francija in Anglija z rezervisti, ki bi v drugih ekipah igrali

Anglija, ki ima z 1,25 milijarde evrov najdražje moštvo, bo imela prednost domačega igrišča, saj bo kar sedem tekem na stadionu Wembley. Angleški selektor Gareth Southgate ima še močnejšo ekipo kot pred tremi leti na svetovnem prvenstvu v Rusiji, kjer je osvojila četrto mesto, zato ima sladke skrbi, koga uvrstiti v ekipo. Podobno kot Francozi imajo tudi Angleži na klopi igralce, ki bi v drugih reprezentancah igrali v začetnih enajstericah.

Portugalska je branilka naslova in ima kopico uspeha željnih igralcev. Veliko bo odvisno od učinka 36-letnega Ronalda, ki je doslej v izjemni lakoti po uspehih pogosto vlekel ekipe, v katerih je igral. Četverček velikih favoritov zaključuje Belgija, ki je kvalifikacije pod vodstvom španskega selektorja Roberta Martineza sklenila z rekordnim dosežkom desetih zmag, 30 točk in razliko v golih 40:3. To je velika priložnost generacije, ki navdušuje že desetletje in je na svetovnem prvenstvu v Rusiji osvojila bronasto kolajno.

V širšem krogu favoritov je veliko držav. Španija, ki ima težave z okužbami s koronavirusom, ni tako močna, kot je bila v obdobju 2008–2012, a še vedno premore kakovost, ki pa tokrat ne sloni na zvezdnikih iz Reala Madrid (brez reprezentanta) in Barcelone. Nemčija vselej meri visoko, ima eno najboljših zveznih vrst na svetu pod taktirko Tonija Kroosa, če pri njem okužba s koronavirusom ni pustila posledic, ter motivirani trojček iz evropskega prvaka Chelseaja Werner-Harvetz-Ruediger. Italija je pod vodstvom Roberta Mancinija zmagala na vseh desetih kvalifikacijskih tekmah. Nizozemska premore veliko talenta. V zasedi čakajo svetovna podprvakinja Hrvaška, Danska z igralci po največjih evropskih klubih, Švica kot izkušena ekipa za turnirski sistem in Poljska (edini poraz v kvalifikacijah je doživela s Slovenijo v Stožicah 0:2) s strojem za gole Robertom Lewandowskim.