Besede Matsa Willanderja, sedemkratnega zmagovalca teniških turnirjev največje četverice, pred začetkom polfinalnega dvoboja na Rolandu Garrosu med Tamaro Zidanšek in Anastasio Pavljučenkovo so vlivale optimizem. Šved, sicer strokovni komentator na televizijski postaji Eurosport, je slovensko igralko hvalil v vseh pogledih, bil še enkrat več navdušen nad njenim gibanjem ter ji napovedal zmago ter uvrstitev v nedeljski veliki finale. Willander ni pravilno napovedal zmagovalke. Prvič je v veliki finale na turnirjih največje četverice po dobri uri in pol z zmago s 7:5, 6:4 napredovala Anastasia Pavljučenkova.

Slovenska pariška junakinja je v dvoboj vstopila odločno. V drugi igri je potrdila odvzem servisa ter povedla z 2:0. Bojazen, da bi se ponovili dvoboji proti Bianci Andreescu v 1. krogu (0:3), Katerini Siniakovi (0:6) v tretjem in Pauli Badosa (0:3) v četrtfinalu so izginili. Toda izkušena tekmica je odlično odgovorila ter prevzela pobudo. Tamara Zidanšek je v osmi igri zapravila prednost s 40:0 na svoj servis, 29-letna Rusinja pa je povedla s 5:3. Pri izenačenju na 5:5 je imela Štajerka še dve priložnosti za nov odvzem servisa, a ju ni izkoristila ter z dvojno napako izgubila niz še pred podaljšano igro.

Rusinja sijajno pripravljena

Se lahko Tamara Zidanšek v Parizu še tretjič pobere po izgubljenem prvem nizu v Parizu, je bilo glavno vprašanje. Za vnovičen povratek je 23-letni Konjičanki zmanjkalo dinamita. Zaostanek z 1:4 je sicer znižala na 3:4, kar je bila njena zadnja osvojena igra na OP Francije. Slovenka je polfinalni dvoboj odigrala odločno in dobro, a je bila tekmica včeraj boljša. Izkoriščala je precej močnejši začetni udarec, s katerim je lažje reševala priložnosti Slovenke za odvzem servisa, odlično se je gibala, spreminjala taktiko hitrih zaključkov točk in daljših izmenjav ter se striktno držala načrta, da je skušala Tamari Zidanšek preprečiti udarce s forehandom, njenim najmočnejšim orožjem.

»Tamarino igro sem dobro preučila, zato sem se dobro zavedala morebitnih nevarnosti. V dvoboj sem vstopila slabše, a sem si hitro dopovedala, da se ne smem le bati tekmičinih močnih udarcev, temveč jih moram udarjati tudi jaz. Saj sem navsezadnje v polfinalu Rolanda Garrosa. Imela sem nekaj padcev v igri, a sem skušala z obrazom igralke pokra prikriti notranje pomisleke. Tako z igro kot pristopom sem zelo zadovoljna,« je po zmagi povedala Anastasia Pavljučenkova, ki je nastopila že na svojem 52. turnirju največje četverice, na katerem je dosegla svoj daleč največji uspeh. Doslej se je šestkrat uvrstila v četrtfinale.

Od ponedeljka med 50 na svetu

Tamara Zidanšek bo Pariz zapustila z dvignjeno glavo. S 375.000 evri je zaslužila skoraj 40 odstotkov vsega profesionalnega zaslužka. V ponedeljek pa bo z nasmeškom pogledala na novo svetovno lestvico. Prvič v karieri se bo namreč prebila med najboljših 50 igralk na svetu. Doslej njena najvišja uvrstitev je 56. mesto, trenutno pa je 85. igralka sveta. »Težko opišem ves vrtiljak čustev, ki sem ga doživela v zadnjih dveh tednih. Če bi mi še enkrat nekdo pred začetkom turnirja ponudil, da se bom uvrstila v polfinale, bi takoj podpisala. Pot do polfinala je bila naporna tako psihološko kot fizično. Še naprej bom garala in sestavljala mozaik. Prepričana sem, da sem na pravi poti,« je svoje nastope za slovensko nacionalno televizijo sklenila Tamara Zidanšek. Priznala je: »V polfinalnem dvoboju obžalujem le, da nisem izkoristila priložnosti, ki sem jih imela v prvem nizu pri rezultatu 5:5. Vse sem dala od sebe, a tekmica je bila tokrat boljša. Imela je natančno strategijo igranja in jo dosledno in uspešno upoštevala.«

Druga finalistka je po 200 minutah boja postala Barbora Krejčikova. Čehinja je v odločilnem nizu proti bojeviti Grkinji zaostajala s 3:5 v odločilnem nizu ter rešila zaključno žogico za zmago s 7:5, 4:6, 9:7. »Živim za takšne dvoboje. Tudi če bi izgubila, bi bila ponosna nase,« je po zmagi povedala Barbora Krejčikova, za katero je na tribunah stiskala pesti tudi Martina Navratilova. Zanimivo je, da je Barbora Krejčikova v paru s Katerino Siniakovo še naprej v igri med dvojicami, danes pa ju čaka polfinalni dvoboj.