Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek (85. na svetovni lestvici) je v Parizu znova navdušila. Po zmagi v četrtfinalu s 7.5, 4:6, 8:6 proti Pauli Badosa (35.) o 23-letni letni Konjičanki govori ves svet. Strokovnjaki in poročevalci se ne navdušujejo zgolj nad njenim največjim uspehom kariere, temveč tudi potjo do njega. Teniški svet se čudi, kako Slovenka iz kroga v krog pod vse večjim pritiskom neverjetno mirno in uspešno prenaša najtežje trenutke dvobojev, medtem ko njene tekmice doživljajo frustracije. Z uspehom Tamare Zidanšek je slovenski tenis v času samostojnosti dosegel nov največji uspeh. Junakinja pa najvišji zaslužek, ki bo znašal najmanj 375.000 evrov, 120.000 evrov več, kot če bi izpadla v četrtfinalu.

Po zmagi hvaležna ekipi

Pot do novega največjega uspeha Tamare Zidanšek je bila trnova, polna preobratov. Dve uri in pol je imel vsak navijač pariške senzacije časa, da si je pogrizel nohte. Žilava Slovenka je dosegla peto zmago v Parizu, tretjo v treh nizih, drugo v podaljšku tretjega niza na dve igri razlike. »Vedela sem, da me čaka težak boj. Ponosna sem, da sem v ključnih trenutkih spet ostala zbrana. Takšne zmage ti dvigujejo samozavest. Hvala ekipi, ki mi zvesto stoji ob strani, hvala vsem navijačem, ki mi dajete pozitivno energijo,« je vse bolj zgovorna v javnih nastopih Tamara Zidanšek, ki je imela pri zgodovinski uvrstitvi v ključnih trenutkih tudi nekaj športne sreče.

Štajerka je svoj četrtfinalni dvoboj začela v slogu 1. in 3. kroga, ko je proti Bianci Andreescu in Katerini Siniakovi tekmicama prepustila pobudo, sama pa se je ogrevala kot dizelski motor. Zaostanek z 0.3 je ekspresno izničila, v zaključku prvega niza pa je bila boljša in odločnejša ter dvoboj začela sanjsko z zmago s 7:5. V 2. nizu je Španka kazala vse več frustracij, a v nasprotju s Sorano Cirstea, ki jo je Slovenka premagala v osmini finala, tudi v najtežjih trenutkih verjela v uspeh. To je bil ob preveč neizsiljenih napakah Tamare Zidanšek glavni razlog, da je Španka v zaključku drugega niza in začetku tretjega dobila šest iger zapored; od zaostanka z 2:4 do zmage s 6:4 in vodstva v odločilnem nizu z 2:0.

Mats Wilander v superlativih

Ko se je zdelo, da je favorizirana Španka vendarle strla Slovenko, je ta znova uprizorila neverjeten povratek, ki je znova navdušil teniški svet. S tretjim delnim izidom v dvoboju s 3:0 je prevzela pobudo in jo imela vse do zaključka niza ter svojega največjega uspeha. Najboljša je bila spet v najtežjih trenutkih, ko je imela temperamentna tekmica žogice za odvzem servisa. »Tamara se giblje tako dobro, da ima razlog za mirnost v težkih trenutkih. Igra precej preprostejši tenis kot številne njene tekmice. S samozavestjo, ki si jo je zgradila v Parizu, nobeni nasprotnici ne bo lahko, ko bo z njo stopila v ring,« je slovensko športno junakinjo hvalil zmagovalec sedmih turnirjev največje četverice in strokovni komentator Eurosporta Mats Wilander.

O izenačenosti dvoboja priča statistika. Tamara Zidanšek je dobila 114 točk (tekmica 111), podobno uspešni pa sta bili obe igralki tako pri izkoristku prvega servisa (60.57 odstotkov) kot drugega (40.44 odstotkov). Izrazito boljša je bila Slovenka pri neubranjenih udarcih (48.31), naredila pa je nekaj neizsiljenih napak manj (39.47). Tamara Zidanšek je bila odlična na mreži (dobila je osem od devetih točk), zelo uspešna pa je bila pri izkoristku žogic za odvzem servisa (osem od 13).

Pavljučenkova: v šesto gre rado

Tako Tamara Zidanšek kot Paula Badosa sta prvič v karieri igrali v teniškem kompleksu Philippe-Chatrier. Čeprav sta vrstnici, sta se doslej pomerili le enkrat, in sicer pred leti v mladinski konkurenci, ko je bila boljša Španka. Izjemno razburljiv je bil tudi drugi polfinale, ki se je prav tako končal v podaljšku odločilnega niza. Največjega uspeha v karieri se je veselila Anastasija Pavljučenkova (31.), ki je bila proti Elini Ribakini (21.) podobno kot Tamara Zidanšek v vlogi avtsajderke. Devetindvajsetletna Rusinja je bila boljša s 6:7 (2), 6:2, 9:7 ter v šestem četrtfinalnem dvoboju na turnirjih največje četverice prvič napredovala v polfinale. Zanimivo je, da je Anastasia Pavljučenkova poleg lanske zmagovalke Ige Šwiatek edina, ki se je že uvrstila v četrtfinale turnirja največje osmerice, medtem ko je preostala šesterica debitantk. Slovenka in Rusinja se doslej še nista pomerili.

»V zadnjem obdobju sem garala še bolj kot doslej v karieri. Predvsem skušam igrati pametneje in ne trošiti energije tam, kjer ni treba. Za zdaj mi dobro uspeva. Veselim se polfinalnega dvoboja in upam, da to ne bo moj zadnji v Parizu,« je po zmagi povedala Anastasia Pavljučenkova, ki je na letošnjem Rolandu Garrosu izločila tudi zveneči imeni, kot sta Belorusinji Arina Sabalenka in Viktoria Azarenka.

Manj uspešna je bila Andreja Klepač, ki je v paru z Darijo Jurak izpadla v četrtfinalu med dvojicami. Slovensko-hrvaški par je moral s 3:6, 2:6 priznati premoč ameriško-poljski navezi Bethanie Mattek-Sands-Iga Šwiatek.