Slovenski košarkarski zvezdnik je tudi v svoji tretji sezoni v severnoameriški ligi NBA prevladoval na parketu v ekipi Dallasa in bil glavni nosilec igre pri zasedbi iz Teksasa. Kljub temu pa je bil v zadnji sezoni šele sedmi najvišje plačani igralec svojega moštva in 148. v celotni ligi, kar pa se bo že kmalu spremenilo.

Lahko podpiše maksimalno pogodbo za novinca

Po koncu te sezone namreč Dončić lahko podpiše maksimalno pogodbo za novinca, ki bi mu prinesla več kot 200 milijonov dolarjev oziroma 165 milijonov evrov v petih letih (2022-2027).

Pa Slovenec namerava podpisati podaljšanje pogodbe? "Hm, mislim, da poznate odgovor," je dejal Dončić v ponedeljek popoldne v zadnjem pogovoru z novinarji ob zaključku sezone Dallasa, ki je po sedmih tekmah izpadal v prvem krogu končnice na zahodu proti Los Angeles Clippers.

"Ne bom vam lagal. Mislim, da poznate odgovor," je v smehu še dodal 22-letni Ljubljančan.

Želja Teksašanov seveda je, da bi si še za nekaj sezon zagotovili usluge odličnega slovenskega košarkarja. Vendar pa pri maksimalni pogodbi za novinca obstaja ena težava - košarkar mora biti dvakrat izbran v najboljšo ekipo lige. V sezoni 2019/20 je bil Dončić član prve peterke lige, blizu tega uspeha pa je tudi letos, ko je Dallas po dolgih letih znova popeljal v končnico.

Ko bo izbor uraden, bo Dončić imel priložnost podpisati petletno podaljšanje pogodbe, vredno 30 odstotkov salary capa (omejitve plač) za sezono 2022/23. Trenutno podaljšanje je vredno 201,5 milijona dolarjev, s čimer bi Dončić postal prvi košarkar, ki bi podpisal podaljšanje pogodbe za novinca, višje od 200 milijonov.

Če se ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec

Dončić je to sezono zaslužil 8,05 milijona dolarjev (6,6 milijona evrov), v sezoni 2021/22 pa bo zaslužil 10,17 milijona (8,35 milijona evrov). Če se slovenski zvezdnik ne bo odločil za podpis podaljšanja, bo po koncu prihodnje sezone prosti igralec.

Dončić je letos v povprečju dosegel 27,7 točke, 7,2 skoka in 8,6 podaje na tekmo, njegov odstotek meta v rednem delu pa je bil 47,9-odstoten, najvišji do sedaj.

V boju s Clippersi za preboj v drugi krog končnice pa je v povprečju dosegal 35,7 točke ob 49-odstotnem metu iz igre in 40,8-odstotnem metu za tri točke. Na sedmi tekmi pa je s 46 točkami prišel tudi do rekordnega izkupička doseženih točk na eni tekmi.