Slovenska nogometna reprezentanca odhaja na poletne počitnice z lepo rezultatsko popotnico. Na pripravljalnih tekmah je na vedno vročem igrišču v Skopju remizirala z udeleženko evropskega prvenstva Severno Makedonijo (1:1) in v Kopru v revijalni tekmi visoko premagala amaterje iz Gibraltarja (6:0). Slovenija je igrala z Gibraltarjem, 195. reprezentanco sveta, ker ji za tekmo doma ni uspelo dobiti kakovostnejšega tekmeca, ni pa želela po poti v Skopje in naporni sezoni z omejitvami zaradi koronavirusa oditi na še eno gostovanje.

Slovenski strokovni štab s selektorjem Matjažem Kekom na čelu je zadovoljen z opravljenim na desetdnevnem druženju na igrišču in zunaj njega. To je bilo priprava za septembrsko nadaljevanje kvalifikacij za svetovno prvenstvo s tekmami s Slovaško in Malto v Ljubljani ter Hrvaško v Splitu, na katerih potrebuje sedem točk, če želi ostati v boju za nastop v Katarju 2022. Slovenija bo septembra uspešna le, če bo igrala vsaj na ravni, kot je v prvem polčasu s Severno Makedonijo, ko je bila boljša, a si je nato privoščila prevelik padec v drugem polčasu in bila videti slabo, vendar srečno izvlekla remi.

Velika pridobitev je Leo Štulac

»Največji dobitek je, da smo predstavili veliko novih igralcev. Mladi pritiskajo na tiste, ki so že nekaj časa v reprezentanci, in upam, da bodo tako nadaljevali. Veliko stvari je bilo dobrih, nismo evforični, ampak samokritični, da je pred nami še veliko dela. Na tekmi z Gibraltarjem je bilo nekaj kakovostnih potez, zlasti v prvem polčasu so mi bile nekatere stvari zelo všeč. Posamezniki so pokazali dobro predstavo in bili strelsko učinkoviti. Tudi lani nas je prijateljska tekma s San Marinom zelo potisnila naprej, ker smo imeli možnost biti sproščeni in smo spoznali, da smo dobri, če je pristop pravi. Vsaka zmaga prinese novo energijo in zadovoljstvo,« je izpostavil Matjaž Kek.

V Kopru je z dobro predstavo navdušil Luka Zahović, ki ni igral povsem v konci napada, ampak zaradi robustnosti branilcev Gibraltarja v ozadju za Andražem Šporarjem ter se izkazal s tremi asistencami. Velika pridobitev v zvezni vrsti je Leo Štulac (z Empolijem napredoval v serie A), ki je na obeh tekmah z odločnim in brezkompromisnim italijanski pristopom zapustil dober vtis v vlogi defenzivnega vezista, kjer ga bo ekipa potrebovala zlasti ob odsotnosti Jasmina Kurtića zaradi kartonov. Jan Mlakar je po debiju dosegel prvi gol za reprezentanco. Jon Gorenc Stanković je zabil gol iz prekinitve, česar Slovenija ne počne pogosto. Andraž Šporar je končal dve leti dolg strelski post v reprezentanci in si dvignil načeto samozavest.

Čeprav je bila sezona naporna, dolga in stresna, je 33-letni Josip Iličić na lastno željo odigral celo tekmo v Kopru, dosegel dva zadetka, zastreljal enajstmetrovko in navduševal s preigravanji. S tribune se je dobro videlo, da uživa, kot bi igral tekmo na dvorišču s svojimi prijatelji. »Nekdo mora vseeno voditi mlade na igrišču. Po koncu sezone smo mu privoščili, da odigra tekmo brez pritiska. Kot kapetan je pokazal pravi odnos,« je pohvale stresal Kek.

Igralci morajo urediti svoje statuse v klubih

Kek si najbolj želi, da bi igralci čim prej uredili statuse v svojih klubih. Če se bo negotovost glede prestopov vlekla daleč v avgust, bo imela Slovenija v začetku septembra velike težave. Vratar Jan Oblak (Atletico Madrid) je vseskozi želja največjih klubov, a le redki imajo denar, da bi zanj lahko plačali astronomsko odškodnino. Josip Iličić ima še enoletno pogodbo z Atalanto, zato ga klub iz Bergama želi prodati, da bi nekaj zaslužil z odškodnino. Sporting menda ne računa več na ljubitelja ferrarijev in udarnega napadalca Slovenije Andraža Šporarja, ki je pomlad preživel na posoji v Bragi, kjer je na 21 tekmah igral le 778 minut in dosegel tri zadetke. Jasmin Kurtić ima še dveletno pogodbo s Parmo, a je klub izpadel v drugo italijansko ligo. Mihi Mevlji se je iztekla pogodba s Sočijem, a si je v Rusiji v petih letih v dresih Rostova, Zenita in Sočija ustvaril sloves zanesljivega centralnega branilca, da si ga želijo mnogi klubi, najbolj vztrajen naj bi bil Krasnodar.

Petar Stojanović je že pet let član zagrebškega Dinama, v katerem vztraja, ker stalno igra v Evropi. Le trije goli Luke Zahovića na 28 tekmah na Poljskem so manj, kot so od napadalca pričakovali v njegovem klubu Pogon. Sin hrvaških staršev Sandi Lovrić je po dobri sezoni v Luganu v Švici in debiju v slovenski reprezentanci postal zanimiv za nekatere klube v Italiji. Jaki Bijolu se je iztekla posoja v nemškem drugoligašu Hannovru in se je vrnil v CSKA Moskva. Negotov je status Jana Mlakarja, ki je bil v Mariboru na posoji iz Brightona, a dvomimo, da se bo vrnil v Anglijo. Mihi Zajcu se je iztekla posoja iz Fenerbahčeja v Genoo, kjer je sicer imel dobro sezono.