Hashimotova je dan za tem, ko je približno 10.000 prostovoljcev dalo odpoved zaradi strahu glede koronavirusa in zapletov z urniki, pojasnila, da bodo poletne OI odpadle le v primeru "ekstremnih razmer".

"Če se bi različne države po svetu zaradi koronske pandemije znašle v tako resnem položaju, da njihove olimpijske delegacije ne bi mogle pripotovati na Japonsko, potem seveda ne bi mogli izpeljati olimpijskih in paraolimpijskih iger," je dejala predsednica organizacijskega odbora za Nikkan Sports.

"A nasprotno, če do takšne situacije ne bo prišlo, olimpijskih iger zagotovo ne bomo odpovedali," je bila odločna Hashimotova.

80 odstotkov domačinov ne podpira izvedbe iger

Igre Tokio 2020, ki jih je koronska pandemija preložila za leto dni, se bodo z uvodno slovesnostjo začele 23. julija in imajo na Japonskem zelo majhno podporo med prebivalstvom, ki se ta čas bori s četrtim valom koronske pandemije. Kar 80 odstotkov domačinov ne podpira iger v načrtovanem terminu. Številni deli države, tudi Tokio, imajo izredne razmere, ki jih je premier Yoshihide Suga podaljšal vsaj do 20. junija.

Hashimotova verjame, da se bo javno mnenje na Japonskem obrnilo v prid igram, ko bo država začela hitreje cepiti prebivalstvo. "Vse več glasov nam pravi, da če bomo poskrbeli za ustrezno cepljenje, potem lahko gostimo olimpijske igre," je dejala.