Pred peto tekmo prvega kroga končnice v ligi NBA med LA Clippers in Dallasom so vsi kazalniki govorili v prid moštva iz Kalifornije. Dobili so namreč zadnja dva obračuna v Teksasu in bili zato v dobrem ritmu, poškodba rame je ovirala prvega zvezdnika nasprotnika Luko Dončića, hkrati pa je obstajala velika verjetnost, da bo eno od moštev slej ko prej le dobilo tekmo na domačem parketu. A na vse našteto se je Dončić požvižgal, »naložil« Dallas na svoj hrbet in ga popeljal do zmage s 105:100 ter s tem vodstva s 3:2 v seriji. Dvaindvajsetletni Ljubljančan je k zmagi prispeval kar 42 točk, 14 asistenc in osem skokov, ob njem pa je dvomestno število točk pri Dallasu dosegel le še Tim Hardaway Jr, in sicer je pristal pri 20.

»Moral bi igrati še precej bolje. Zgrešil sem precej metov, nekaj med njimi je bilo polaganj, kar se mi ne bi smelo zgoditi. A pri zmagi ni šlo samo zame. Za uspeh je zaslužena celotna ekipa, v kateri vlada izjemna energija,« je po tekmi zdaj že kar tradicionalno skromno razpredal Luka Dončić, ki je na celotni tekmi proti košu iz igre vrgel kar 37-krat. Dallasova številka 77 je nato izpostavila Doriana Finneyja-Smitha in Dwighta Powella kot igralca, ki sta naredila veliko stvari, ki jih statistika ne pokaže, pa Tima Hardawaya Jr in Kristapsa Porzingisa, ki sta v zaključku zadela po ključni trojki. Dončić je bil sicer uspešen ali je asistiral pri 31 od 37 zadetih metov iz igre Dallasa, kar je 83,8 odstotka – največ v celotni zgodovini končnice v ligi NBA. »To je naš vodja,« je na Ljubljančana ponosen Tim Hardaway Jr, ki je v drugem delu sezone in končnici prevzel vlogo drugega najboljšega posameznika v moštvu. Ta je bila sprva namenjena Latvijcu Kristapsu Porzingisu, ki pa vse od prihoda v Dallas ni upravičil visokih pričakovanj in se očitno ne znajde v sistemu trenerja Ricka Carlisla. »Delamo vse, kar je v naši moči, da mu pomagamo v vsakem trenutku. Tokrat je bil neverjeten. Resnično bi bilo krivično, če po taki njegovi predstavi ne bi prišli do zmage,« je še dodal Hardaway Jr.

Kljub noremu večeru pa je treba izpostaviti, da je Dončića zmanjkalo v zadnji četrtini, v kateri je dosegel zgolj točki ob metu 8-1 iz igre. Ljubljančanu se pogosto dogaja, da mu v zadnjih 12 minutah tekem enostavno zmanjka sape, ker v igri Dallasa nosi tako veliko breme. Moštvo s Teksasa je tako kljub višji prednosti zmago reševalo v zaključku. Kawhi Leonard je 4,4 sekunde pred koncem povsem zgrešil met za tri točke in izenačenje, po osebni napaki pa je z zadetima prostima metoma končni izid postavil Josh Richardson. »Luka je eden najbolj trdoživih igralcev, kar sem jih videl v svojem življenju. Gre za pravega bojevnika, ki je med najboljšimi košarkarji na svetu. Je motor, ki poganja naše moštvo. Tu ni nobene skrivnosti,« je pohvale na račun Dončića stresal trener Dallasa Rick Carlisle, ki je tako svoje moštvo popeljal na rob uvrstitve v drugi krog končnice. Prvo zaključno žogico za dokončanje posla bo imel v soboto ob tretji uri zjutraj po slovenskem času.