Do začetka evropskega prvenstva v nogometu je še osem dni. Selektorji 24 reprezentanc so v torek do polnoči objavili sezname igralcev, na katerih je zaradi koronavirusa lahko 26 imen, v zapisniku za tekmo pa 23. Veliko začudenja je izzvala odločitev selektorja Španije Luisa Enriqueja, saj prvič v zgodovini na seznamu ni niti enega nogometaša iz Reala Madrid. Večina je pričakovala, da bo na njem vsaj 35-letni branilec Sergio Ramos. Ob tem je zanimivo, da nihče izmed povabljenih igralcev ni izbral številke 15, ki jo je v državnem nacionalnem dresu nosil legendarni kapetan kraljevega kluba.

Udeleženke evropskega prvenstva med sklepnimi pripravami igrajo prijateljske tekme. Očitno je izid 1:1 najpogostejši, saj je tako Hrvaška remizirala z Armenijo, Severna Makedonija s Slovenijo, Slovaška z Bolgarijo in Poljska (Lewandowski je tekmo presedel na klopi) z Rusijo. Po le remiju Hrvaške z Armenijo, ki je nastopila brez največjega zvezdnika v njeni zgodovini Henrikha Mkhitarjana, je pri naših južnih sosedih med navijači veliko nezadovoljstva, medtem ko strokovnjaki poudarjajo, da ni razloga za paniko, saj je to ekipa, ki najbolje igra pod pritiskom.

Na udaru kritik se je znašel selektor Zlatko Dalić, ki je 90. reprezentanco sveta izbral za tekmeca z namenom, da bi si svetovni podprvaki z visoko zmago dvignili načeto samozavest. »Nisem zaskrbljen, nisem nezadovoljen. Veliko je teka in napadanja, zapravili smo veliko priložnosti. Gremo korak po korak. Tekma je bila dober preizkus različnih postavitev, da bomo na prvenstvu nastopili z najboljšo zasedbo. Verjamem v to reprezentanco. Vem, da je izid varljiv, a ko bo treba, bomo v pravi podobi. Nič nas ne bo ustavilo,« je bil po remiju z Armenijo v Veliki Gorici odločen Zlatko Dalić, ki ima težave s poškodbama Brekala in Lovrena.

Hrvaška reprezentanca nazaduje že tri leta, vse od srebrne kolajne na svetovnem prvenstvu v Rusiji. Dalić, ki je bil po nastopu v Rusiji nacionalni heroj, je od takrat na 28 tekmah dosegel 12 zmag, šest remijev in doživel kar deset porazov z razliko v golih 47:43. Ker se navijači bojijo, da bi reprezentanca na prvenstvu doživela polom, so se pojavile celo zahteve po zamenjavi selektorja Dalića tik pred začetkom tekmovanja. Hrvaška je načrtovala, da bo imela med tekmovanjem bazo na Škotskem, saj bo tekme predtekmovanja igrala v Londonu (Anglija) in Glasgowu (Češka, Škotska, pri kateri je trenutno sedem igralcev v karanteni), vendar jo je zaradi strogih pravil glede koronavirusa v tej državi odpovedala in se preselila domov v Rovinj, od kjer bo potovala na tekme. Spremembe se obetajo tudi v vodstvu Nogometne zveze Hrvaške, saj bodo 29. julija julija volitve, na katerih naj bi se z mesta predsednika po devetih letih poslovil Davor Šuker.