Manchester City, ki ga od leta 2008 poganja kapital iz Abu Dabija v Združenih arabskih emiratih, zato je lahko samo v zadnjih petih sezonah za okrepitve porabil skoraj milijardo evrov, v finale vstopa z bremenom favorita. V letošnji sezoni je suvereno osvojil naslov angleškega prvaka, tretji pod vodstvom trenerja Pepa Guardiole. Naslov evropskega prvaka bi bil vrhunec petletnega dela Katalonca v Manchester Cityju. Zaenkrat ima še vedno sloves trenerja, ki je ligo prvakov osvajal le z Barcelono na račun kakovosti Messija, Xavija in Inieste. Odkar je leta 2011 osvojil svoj drugi evropski naslov z Barcelono, je bil na svojem pohodu, da pokori Evropo, neuspešen z Bayernom in Manchester Cityjem, ki je sploh prvič v finalu tega tekmovanja.

Igralci zaupajo Guardioli, da jih bo popeljal do zmage

»Včasih klub potrebuje več finalov, da osvoji ligo, včasih pa je uspešen že v prvem poskusu. Upam, da bomo med tistimi, ki jim uspe v prvo. Smo navdušeni in zadovoljni. Povsem zaupam svoji ekipi. Ne morete si predstavljati, kako sem prepričan vase, v ekipo in to, kaj moramo narediti, saj smo skupaj že veliko let. Čeprav igralcem rečem, naj uživajo, bodo trenutki, ko bodo tudi trpeli. Kljub temu, da je to največja tekma v zgodovini kluba, pa je bila priprava povsem običajna. Poskušal sem izpeljati teden brez stresa,« je izpostavil Pep Guardiola, ki po desetih letih znova naskakuje evropski vrh. Igralci mu povsem zaupajo, da jih bo popeljal do lovorike, ki jo je osvojil kot igralec in trener. »Pozna pot do zmage. Če bomo delovali složno, bomo še korak bliže končnemu cilju,« je dodal vezist Bernardo Silva.

Chelsea, ki od leta 2003 živi na račun vložkov ruskega milijarderja Romana Abramoviča, bo v svojem tretjem finalu lovil drugi naslov in glede na letošnje medsebojne tekme ni brez možnosti. V državnem prvenstvu je dvakrat premagal Manchester City in ga izločil v polfinalu pokala FA, kjer je nato izgubil z Leicestrom. Londončani so doživeli preporod, potem ko jih je januarja prevzel Nemec Thomas Tuchel, prvi trener z zaporednima uvrstitvama v finale lige prvakov z dvema različnima kluboma. Lani je v finalu igral s PSG in izgubil proti Bayernu.

Tuchel se je učil od Guardiole

»Težko je igrati proti ekipam, ki jih vodi Guardiola, saj so njegova moštva samozavestna in z zmagovalno miselnostjo. Leta in leta sem gledal, kako je vodil Barcelono, in se učil od njega in njegove ekipe, kako se braniš in kako napadaš. Naredil je stroj za zmage in zdaj to počne v Angliji. Merilo za uspeh v Evropi sta Bayern v lanski in Manchester City v letošnji sezoni. Trudimo se zmanjšati razkorak in v nogometu je dobro, da to lahko narediš v 90 minutah. Mi bomo k temu stremeli v finalu, saj smo močna skupina, ki verjame v uspeh,« je bil analitičen 47-letni Thomas Tuchel, ki je priznal, da to ni bil običajen, ampak zaradi pričakovanj fizično in psihično zelo zahteven teden.

Ko je Chelsea leta 2012 osvojil edini evropski naslov, je Abramovič sredi sezone zamenjal trenerja Villasa Boasa z Robertom di Matteom. Navijači upajo, da se bo zgodovina ponovila tudi letos, ko je klubsko legendo Franka Lamparda zamenjal Thomas Tuchel.

A tekma ne bo le trenerski dvoboj, ampak bo še veliko zanimivih obračunov na igralnih mestih. Eden najbolj vznemirljivih bo v zvezni vrsti med Francozom N'Golom Kantejem, motorjem Chelseaja, in Belgijcem Kevinom De Bruynom, trenutno najboljšim vezistom na svetu. »V finalu smo, ker smo na težkih tekmah naredili manj napak kot v preteklosti. Imamo privilegij, da nastopamo v finalu, zato moramo sprejeti pritisk z nasmehom in dati vse od sebe. Če zmagaš, si junak, če izgubiš, je skoraj neuspeh,« je izpostavil Kevin De Bruyne.

Nastopili bodo tudi igralci, za katere je italijanski časnik Gazzetta dello Sport zapisal, da so jih skavti na začetku karier ocenili, da niso dovolj kakovostni. Giroudu so dejali, da njegova tehnika ni dovolj dobra za drugo francosko ligo. Atletico Madrid je prodal Rodrija, ker je bil presuh, Mahrez prepočasen, Kante pa premajhen. Mendy pri 22 letih ni imel kluba, Gündogana pa je Schalke odpisal, ko je imel le osem let. Glavni sodnik bo Španec Antonio Mateu Lahoz.