Pričakovano so imeli košarkarji Cedevite Olimpije na drugi finalni tekmi državnega prvenstva precej težje delo proti Krki, a so na koncu vseeno prišli do druge zmage. Ljubljančanom se to pot ni uspelo odlepiti na višjo prednost, so pa vseeno vodili večino tekme in imajo v nedeljo ob 17.30 v Stožicah veliko priložnost, da pridejo do osemnajste zvezdice v domačem prvenstvu.

Damjanović izključen, a prejel aplavz novomeške publike

Po visokem porazu na prvi finalni tekmi so v taboru Krke obljubljali povsem drugačno predstavo na drugi, že na ogrevanju pa je bilo očitno, da so gostitelji povsem osredotočeni na boj. Trener Dalibor Damjanović je to pot izgubil Leona Stergarja, ki se je poškodoval pri nesrečnem padcu v Stožicah, lahko pa znova računal na Jureta Škifića. Prav Škifić je sprva povzročal kar precej preglavic Olimpiji, a sta imela na drugi strani svoj šov Američana Mikael Hopkins in Jarrod Jones. Hopkins je namreč dosegel prvih sedem točk pri gostih, Jones pa naslednjih šest. Dolenjskega moštva to ni zmedlo. Na krilih navijačev, ki so bili precej vpeti v dogajanje, so grizli v obrambi in se silno borili, dušo in srce pa je z igralci na parketu puščal Damjanović, ki je bil ves čas najglasnejši posameznik v dvorani. Ob precej nevidnem Jaki Blažiču je v drugi četrtini motorje pri Olimpiji začel ogrevati Kendrick Perry, v 18. minuti pa je sledil morda ključen trenutek tekme. Sodniška trojica je ob poizkusu protinapada Krke spregledala udarec Eda Murića po glavi Roka Stipčevića, kar je precej ujezilo Damjanovića, ki je sprva prejel tehnično napako zaradi ugovarjanja, po njej pa sledil enemu izmed sodnikov, prejel še drugo in moral ob sicer bučnem aplavzu dvorane Leona Štuklja v slačilnico. Vodenje ekipe je prevzel njegov pomočnik, komaj 23-letni Matic Šiška, h kateremu je nemudoma prisedel direktor Jure Balažič, ki je precej bolj izkušen.

Novomeščani so morali pri vstopu v drugi polčas paziti, saj bi lahko hitro zašli v težave. Zaostanek devetih točk bi se namreč lahko povečal in bil za njih že poguben, a sta Stipčević in Škifić z zaporednima trojkama pomirila in hkrati spravila na noge navijače. Na parketu se je bil vse hujši boj, v katerem so kompas nekoliko izgubili sodniki, ki so jim očitno pod kožo zlezle opazke s tribun.

Krka je bila ob odsotnosti Luke Lapornika, ki je sedel na klopi s štirimi osebnimi napakami, v napadalnem krču, ki pa ga Olimpija ni znala kaznovati. Gostitelji so še naprej ves čas zaostajali, a dihali za vrat nasprotniku in kovali načrt za preobrat v zaključku tekme. Vse skupaj pa se jim je sfižilo, saj so si Ljubljančani s premeteno igro nabrali dovolj veliko zalogo, da so tekmo mirno pripeljali do druge finalne zmage.

Blažič: Krka ima karakter, ne smemo se sprostiti

»Dva dni smo govorili o tem, da pričakujemo precej boljšo Krko, ki bo igrala z veliko več energije, saj ni imela kaj izgubiti. To se je tudi potrdilo. Napadalno nismo ujeli ritma, nismo zadevali kot na prvi tekmi. V obrambi pa smo stali kar dobro, predvsem v prvem polčasu. Tekma je bila živčna, a smo jo na koncu zasluženo dobili. Imamo lepo prednost, a odločenega ni še nič,« je po tekmi razmišljal trener Olimpije Jurica Golemac.

Imajo Ljubljančani po vodstvu z 2:0 v zmagah že občutek, da so zlomili Krko? Kapetan Jaka Blažič odgovarja: »Celotno sezono se vračajo. Tudi v ligi ABA so jih že odpisali, pa so nato odigrali fenomenalno denimo proti Splitu. Ne smemo jih podcenjevati. Še vedno moramo imeti v spominu, kaj se je zgodilo v pokalu. Imajo nek karakter, nepopustljivost, zato bodo prišli v Stožice po zmago. Mi se ne smemo sprostiti, ampak moramo v nedeljo odigrati najboljšo tekmo v seriji.«

Kljub porazu razočaranja v taboru Krke ni bilo na pretek. Prevladal je ponos, da so se po porazu z 52 točkami razlike stepli z Olimpijo in se ji dobro upirali. »Edini cilj je bil, da se Olimpiji oddolžimo za visok poraz v sredo. Za to smo se morali z njimi stepsti, za kar čestitam soigralcem. Več kot to tokrat nismo mogli narediti. Bilo je preveč napak v ključnih trenutkih, a smo vseeno ponosni sami nase,« je povedal današnji najboljši posameznik Krke Nejc Barič. Pomočnik trenerja Damjanovića Matic Šiška ga je dopolnil: »Resnično smo se borili do zadnjega atoma moči. Vsa čast vsem igralcem, še posebej Juretu Škifiću, ki je igral v neznosnih bolečinah in pred tekmo vzel kar nekaj protibolečinskih tablet.«