Kot smo včeraj poročali v Dnevniku, je upravna inšpektorica v zvezi s Pečečnikovim projektom pregledala dokumentacijo v zvezi z ravnanjem ministrstva pri izdaji mnenja o sprejemljivosti projekta BŠP, ki ga je ministrstvo pod vodstvom Vaska Simonitija izdalo konec septembra lani.

»Inšpekcija je ugotovila, da so ljudje na ministrstvu za kulturo kršili zakone in škodovali naši družbi. Ker je bilo to v 14 letih že drugič, smatram, da gre za naklepno škodovanje,« je za STA zapisal Pečečnik.

Dodal je, da je njihov cilj, da ministrstvo za okolje in prostor (MOP) ugotovi, da je preklic kulturnovarstvenega soglasja nezakonit. »Mi smo jih s tem že seznanili in opozorili. Inšpekcija je to potrdila. Upam, da ne bomo potrebovali isto narediti še na MOP in da nam bo MOP odobril našo prošnjo, da prekliče zaustavite postopka in nadaljuje izdajo gradbenega dovoljenja,« je dodal.

Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi BŠP zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. Kot so pojasnili, so zavrnilno odločbo izdali, ker projekt ni skladen s predpisi s področja varstva kulturne dediščine.

ZVKDS je namreč februarja projektu BŠP izdal negativno kulturnovarstveno mnenje, ker da ni skladen z varstvenim režimom Plečnikovega stadiona. ZVKDS je sicer lani projektu sprva izdal pozitivno mnenje, ki pa ga je nekaj mesecev pozneje ministrstvo za kulturo razveljavilo.

Pečečnik je na novinarski konferenci aprila sporočil, da od projekta ne odstopa ter napovedal vložitev kazenske ovadbe, tožbe na upravno sodišče in odškodninske tožbe. »Kazenske ovadbe so podane in Nacionalni preiskovalni urad jih obravnava,« je še povedal za STA.