Štirje Slovenci bodo od nedelje naprej nastopili na vrhuncu peščene teniške sezone, Rolandu Garrosu v Parizu. Najvišje uvrščeni Slovenec na glavnem žrebu bo Aljaž Bedene, ki bo v Pariz pripotoval kot 54. igralec s svetovne lestvice. Izmed igralk je najvišje Polona Hercog na 73. mestu, Tamara Zidanšek je 85., Kaja Juvan pa 101.

Analiza slovenskih igralcev na pesku v tej sezoni kaže, da ima najboljšo sezono za sabo Tamara Zidanšek. Konjičanka je na štirih turnirjih dosegla deset zmag in štiri poraze. Najuspešnejša je bila v Bogoti, kjer je bila na turnirju WTA 250 na pragu prvega posamičnega uspeha na turnirjih najvišje ravni, a je po štirih zmagah v finalu klonila proti Kolumbijki Osorio-Serranovi. Da je slovenska igralka najboljša prav na pesku, je dokazala na naslednjem turnirju v Rimu, kjer je dosegla tri zmage (od tega dve kvalifikacijski) ter v drugem krogu po odlični igri priznala premoč prvi igralki sveta Asleigh Barty. V nadaljevanju sezone je igrala še v Saint Malu, kjer se je na turnirju WTA 125 uvrstila v drugi krog, nazadnje pa se je na mastersu 1000 v Rimu z dvema zmagama v kvalifikacijah prebila na glavni turnir, kjer je v prvem krogu priznala premoč Američanki Bernardi Pera.

Aljaž Bedene dvakrat četrtfinalist

Nekoliko slabšo sezono kot Tamara Zidanšek, a še vedno relativno uspešno na pesku, ima Aljaž Bedene. Ljubljančan je začel sezono v Cagliariju, kjer se je prebil v četrtfinale, uspeh na turnirjih ATP pa je prejšnji teden ponovil v Lyonu. Obakrat je imel na drugi strani glede na njegov rating premagljiva tekmeca, a sta bila Američan Tylor Fritz in Italijan Lorenzo Musetti boljša. Bedene je dobro igral v Beogradu, kjer je bil v prvem krogu boljši od Američana Korde, v drugem pa je po ogorčenem boju izgubil z Rusom Karacevom, ki je na istem turnirju v polfinalu vzel skalp prvemu igralcu sveta Novaku Đokoviću. Pod zmožnostmi je v tej sezoni Bedene na pesku igral le v Rimu, kjer je izgubil že v kvalifikacijah, se kljub temu kot srečni poraženec uvrstil na glavni turnir, v katerem pa je priznal premoč Nemcu Struffu. Včeraj je Bedene zaključil nastope v Parmi v drugem krogu, ko ga je prepričljivo s 7:5, 6:2 ugnal Italijan Marco Cecchinato (104.), nekdanji polfinalist Rolanda Garrosa, ki sicer še na nobenem drugem turnirju največje četverice ni zmagal v prvem krogu turnirja za grand slam.

Polona Hercog je izbrala zanimivo, a uspešno taktiko, da je sezono na pesku začela na turnirju ITF v Oeirasu, kjer je s petimi zmagami osvojila turnir. Mariborčanki v nadaljevanju na turnirjih WTA ni šlo po načrtu, saj je v Carigradu in nazadnje v Beogradu izpadla v prvem krogu. Podoben scenarij je doživela tudi v Rimu, le da se je na glavni turnir prebila z dvema kvalifikacijskima zmagama. V Madridu je sicer izpadla v kvalifikacijah, a kot srečna poraženka izgubila dvoboj prvega kroga proti Latvijki Ostapenkovi.

Kaja Juvan še brez zmage

Daleč najslabšo sezono med slovenskimi igralci, ki bodo nastopili na Rolandu Garrosu, ima Kaja Juvan. Ljubljančanka se po okužbi s koronavirusom še ni pobrala in je na vseh treh turnirjih na peščeni podlagi (dveh v Španiji in enem v Srbiji) izpadla v prvem krogu. Prejšnji teden nam je sporočila, da počasi obnavlja moči in da se bo na Roland Garros pripravljala v Belgiji, od koder bo odpotovala v Pariz.

Zanimiv je tudi pogled na tabelo zaslužkov slovenskih igralcev v tej sezoni med posamezniki. Največ je zaslužil Aljaž Bedene, in sicer slabih 200.000 dolarjev. Tamara Zidanšek in Kaja Juvan sta zaslužili po 173 tisočakov, najmanj izmed četverice, ki bo nastopila v Parizu, pa Polona Hercog s 115 tisočaki.

Lani se je izmed Slovencev v Parizu najbolje znašel Aljaž Bedene, ki se je prebil v tretji krog, v katerem je bil nemočen proti Grku Stefanosu Cicipasu. Polona Hercog se je na pariškem pesku dvakrat prebila v šestnajstino finala (leta 2010 in 2019), skupno na turnirjih največje četverice pa štirikrat. Toda Štajerka se še nikoli ni prebila v osmino finala. Zanimivo pa je, da Tamara Zidanšek na OP Francije še ni okusila sladkosti zmage. Dvakrat doslej je tekmovala na glavnem turnirju, tako predlani kot lani pa je izpadla v prvem krogu. Kaja Juvan se je lani v francoski metropoli uvrstila v drugi krog.