Na igrišču enote Kekec Vrtca Antona Medveda Kamnik je bilo v začetku tedna še posebno živahno. Ob zvokih harmonike in Kekčeve pesmi so se otroci pogumno in navdušeno prepustili razposajenosti na novih igralih, ki so jih dobili v okviru projekta Gibanje za zdrave možgane. Po strokovnem mnenju vrtca gre za nadgrajeno možgansko stimulativno igrišče, ki ugodno vpliva na razvoj najvišjih možganskih funkcij za družbo prihodnosti in reducira odklone v razvojnem in zdravstvenem statusu otrok.

Investicija vredna slabih 150.000 evrov

Na igrišču so poleg zemeljskih in gradbenih del dodatno zasadili rastline, postavili so tudi tri nova igrala. Uredili so poti in z ograjami zaščitili stopnice, postavili so nov peskovnik s priključkom za vodo. Povečali so ravno površino igrišča, nasuto s prodcem, ki otrokom omogoča gibanje na večji površini. Skupna vrednost projekta Gibanje za zdrave možgane (vseh projektnih partnerjev) znaša 147.357,50 evra (z DDV), od tega je Evropska unija iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja primaknila 79.352,14 evra. Občina Kamnik je za investicijo namenila 66.323,03 evra (z DDV), od tega bo dobila vrnjenih 65 odstotkov sredstev z razpisa LAS Srce Slovenije.

Župan podaril pripomočke za igro v peskovniku

V okviru druge faze projekta Gibanje za zdrave možgane bodo izvedene še druge aktivnosti, kot so delavnice za predšolske otroke, stare starše in delavke, starejše od 50 let, predavanja za starše ter posvet za pedagoške delavce. Izvedli bodo raziskavo, ki bo preučevala gibanje otrok na igrišču pred izvedbo vzdrževalnih del in po njih. Ob odprtju je zbrane pozdravila ravnateljica Vrtca Antona Medveda Kamnik mag. Liana Cerar, ki je izrazila iskreno zahvalo vsem, ki so kakor koli pripomogli k temu, da so otroci vrtca bogatejši za nova igrala. Ob tem je poudarila, da je to res poseben dan, saj so lahko hvaležni, da so bili uspešni, in da so prišli do novega igrišča tudi zato, ker so vsi vključeni resnično dobro sodelovali. Otrokom je čestital kamniški župan Matej Slapar, ki je prepričan, da bo nova pridobitev pomagala tudi pri senzornem razvoju najmlajših. In ker se na zabavo ne spodobi priti praznih rok, je Slapar otrokom podaril košarico pripomočkov za igro v peskovniku z željo, da bi na novem igrišču preživeli lepe trenutke in se ob številnih igralih tudi kaj novega naučili. vl