Fortenova je konec prejšnjega meseca po prenosu delnic Mercatorja s propadlega Agrokorja nanjo postala 88,10-odstotna lastnica največjega slovenskega trgovca, danes pa je v Delu objavila prevzemno ponudbo za odkup še preostalih Mercatorjevih delnic.

Mercator je sicer izdajatelj 6.090.943 navadnih prosto prenosljivih imenskih kosovnih delnic z glasovalno pravico.

Fortenova za odkup vseh delnic, ki so predmet prevzemne ponudbe, ponuja 36 evrov. Za delnice ponuja plačilo celotne kupnine v denarju.

Prevzemna ponudba velja od danes do vključno 23. junija, razen če je skladno z zakonodajo ne podaljšajo. Praga uspešnosti ponudbe v Fortenovi niso določili, saj, kot so zapisali, njihov delež že presega 50-odstotni delež vseh delnic ciljne družbe z glasovalno pravico.

Potem ko so bile delnice Mercatorja, ki so bile v lasti finančno nasedlega koncerna Agrokor, po dolgotrajnem postopku s številnimi zapleti konec aprila vendarle prenesene na Fortenovo, ki je nastala na pogorišču Agrokorja, sta vodstvi Mercatorja in Fortenove to označili kot začetek nove dobe in priložnost za razvoj vseh deležnikov tako Mercatorja kot Fortenove.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je v preteklosti glede prehoda Mercatorja kot sistemsko pomembne družbe pod okrilje Fortenove izražal zadržke, je tedaj ocenil, da je prenos v interesu Slovenije in slovenskega gospodarstva.