Sodni proces v tožbi je trajal tri tedne, v petek pa je bil na klopi za priče tudi glavni izvršni direktor Appla Tim Cook. Apple proizvajalcem aplikacij za prodajo v njegovi trgovini Apple Store zaračunava med 15 do 30 odstotkov provizije od prodaje. Epic Games trdi, da gre za monopolno obnašanje.

»Apple je pač ustvaril sistem, ki je privlačen za kupce in za sodelovanje v njem je treba plačati«

Sodnica tega argumenta ni povsem sprejela, saj je po poročanju ameriških medije kot je CNN dejala, da se ji ne zdi nič narobe, da Apple zaračunava provizijo, kot delajo tudi drugi, na primer Google s svojo trgovino aplikacij, in proizvajalci video konzol, kot so Sony, Microsoft in Nintendo. Apple je pač ustvaril sistem, ki je privlačen za kupce in za sodelovanje v njem je treba plačati.

Že med sojenjem pa je nakazala, da jo moti, da Apple v svoji trgovini aplikacij prodajalcem prepoveduje obvestilo kupcem, da lahko do zadeve pridejo tudi mimo Applove trgovine. Apple trdi, da tega ne more dovoliti, ne da bi ogrozil varnost in zasebnost kupcev, vendar pa je Cook tudi priznal, da bi bili dobički potem manjši.

Od leta 2017 zaslužili več kot 20 milijard dolarjev

Apple Store si je pred 13 leti omislil ustanovitelj Appla Steve Jobs. Koliko denarja je trgovina navrgla, Applu ni znano, vendar pa so priče iz podjetja med sojenjem priznale, da so od leta 2017 zaslužili več kot 20 milijard dolarjev.

Epic Games želi, da sodnica izda ukaz Applu, naj odpre svoje naprave, kot so iPhoni konkurenčnim trgovinam aplikacij. Eno takih ima tudi sam Epic Games, ki pa ni dobičkonosna, čeprav skuša prodajalcem zaračunati 12-odstotno provizijo.

Sodnica je glasno razmišljala, ali ne bi lahko Apple enostavno dovolil prodajalcem aplikacij, da obvestijo kupce o možnosti nakupa preko spletnega brskalnika brez postavitve neposredne povezave v Applovi trgovini. To bi bilo po njenih besedah kot trgovina, ki ponuja možnost nakupa z različnimi kreditnimi karticami.