Kolumbijec Egan Bernal na 104. dirki po Italiji tekmecem ne pusti dihati. Na vseh zahtevnih etapah do sedaj, je tekmecem vzel nekaj sekund in nič drugače ni bilo danes, ko so kolesarji opravili z zahtevno gorsko etapo v Dolomitih. 24-letni Kolumbijec je svojo moč dokazal na zadnjem vzponu na prelaz Giau, ko se je sam otresel nasprotnikov in prednost zadržal tudi na zahtevnem spustu.

Ineos kaže svoje izkušnje in moč

Še enkrat več svojo moč na tritedenskih drikah kaže britansko moštvo Ineos-Grenadiers, ki ima taktične rešitve za vse etape in tekmecem ne pusti dihati. Tudi danes, so pričakovano spustili ubežnike, a so se kaj kmalu postavili na čelo glavnine. Že takoj na začetku etape je bil na sporedu vzpon prve kategorije, po dolgem spustu pa se je cesta ves čas počasi dvigovala do začetka vzpona na prelaz Giau. Ineos je že do vzpona močno razredčil glavnino, predvsem pa je izoliral kapetane preostalih ekip, ki so po večini ostali brez pomočnikov.

Znova medijski mrk

Za dodatno težavo je zopet skrbelo izjemno slabo vreme. Vremenske razmere na zadnjem prelazu so bile tako slabe, da helikopter ni imel dovoljenja za vzlet, s tem pa se je prekinil tudi prenos signala iz kamer na motorju. Signal 4G na prelazu ni deloval dobro in tekmovanje je bilo moč spremljati le s posameznimi posnetki z zamikom in s spremljanjem časovnih razlik. Nekje na polovici vzpona se je Bernal brez kakšnega večjega pospeševanja odpeljal konkurentom, ter začel prehitevati preostale ubežnike pred njim. Kaj hitro je prišel v vodstvo na etapi in še naprej dirkal v svojem stilu proti vrhu vzpona. Edina kolesarja, ki sta držala razliko manjšo od minute sta bila Daminao Caruso (Bahrain-Victorus) in Romain Bardet (DSM). Po časovnih podatkih je Bernal spust do Cortine odpeljal malce bolj rezervirano, a dovolj hitro, da se mu zasledovalca nista mogla približati. Z velikim nasmeškom je prišel v dolin, kjer je imel čas tudi sleči dežno vetrovko, da je s ponosom pokazal rožnato majico vodilnega, ko je prečkal cilj. Drugi je bil na koncu Bardet, tretji pa Caruso, ki sta zaostala 27 sekund. Bernal ima po današnjem dnevu sedaj že 2 minuti in 24 sekund prednosti pred Carusom, ki je napredoval na drugo mesto v skupnem seštevku, kar je izjemen uspeh za ekipo Bahraina po vseh težavah, ki so jih imeli. Za to ekipo vozi tudi edini preostali slovenski kolesar na dirki Jan Tratnik, ki pa danes ni bil v ospredju. Tretji v skupnem seštevku Hugh John Carthy zaostaja že dobre tri minute in pol.