Teden dni po napovedanem in že težko pričakovanem kulinaričnem dogodku bo Pogačarjev trg znova prežemalo znamenito petkovo vzdušje, ki ga lahko pričara le Odprta kuhna in je v družabnem življenju v mestu tako zelo manjkalo. Sproščena, a hkrati odgovorna druženja v skladu z zaščitnimi ukrepi bodo v Ljubljani potekala vsak sončni petek med 10. in 22. uro.

Kot je povedal Lior Kochavy, soustanovitelj Odprte kuhne, jim je načrte v začetku pomladi prekrižalo poslabšanje epidemiološke situacije, nazadnje pa je odprtje zadržal odlok, ki bi obiskovalcem onemogočal obedovanje v bližini točke prevzema hrane in pijače. »Organizacija devete sezone Odprte kuhne je bila polna presenečenj, pretresov in še večjega števila telefonskih pogovorov kot običajno. A veseli smo, da je bil naš poziv in poziv naših partnerjev slišan ter da so odlok v preteklih dneh posodobili, nekoliko omilili pogoje in s tem prižgali zeleno luč za Odprto kuhno, s tem pa tudi za sorodne projekte po vsej Sloveniji,« je povedal Kochavy.

Kljub vsemu bodo za obiskovalce Odprte kuhne veljala določena pravila. Število miz bo zaradi predpisane razdalje med njimi večje. A kot pravi organizator, predpisane omejitve iz izkušenj od lani funkcionirajo. »Okoli stojnic in miz bomo tudi letos postavili prijazne in simpatične opozorilne table. Ekipa študentov, ki skrbi za čistočo in razkuževanje, pa že lani ni imela veliko dela z opozarjanjem obiskovalcev petkovega dogodka,« so povedali organizatorji dogodka in dodali, da je lanska izvedba pokazala, da »se Odprte kuhne udeležujejo srčni ljudje, ki uživajo varno«.

Za odprtje letošnje, devete sezone je organizacijska ekipa Odprte kuhne poskrbela s kopico resnično slastnih novosti in posebnim presenečenjem. Kot otvoritveni gost bo v petek, 28. maja, svoje jedi predstavil mladi slovenski chef Jakob Pintar, vzhajajoča zvezda slovenske kulinarike in nosilec naziva mladi talent 2020 po izboru priznanega kulinaričnega vodnika Gault&Millau. Njegova ljubljanska restavracija TaBar je uvrščena na seznam najbolj svežih in inovativnih svetovnih restavracij 50BestDiscovery. vl