Ob dvoboju za državnega prvaka med Mariborom in Muro je bilo razburljivo tudi za v boju obstanek, kjer je med štirimi klubi najboljšo predstavo pokazal Bravo. V mestnem derbiju je porazil povsem razglašeno Olimpijo s 3:0 in prvenstvo končal na visokem petem mestu.

Bravo samozadosten s prodajo

»Igralci so pod pritiskom reagirali fantastično. Proti Olimpiji se nam je vrnilo marsikaj, kar smo izgubili na prejšnjih tekmah. Izid ni realen glede na dogodke na igrišču, saj je bila to tekma za remi ali za minimalno zmage ene ali druge ekipe. Ekipa je skozi sezono zelo napredovala. Če bi bili na tekmah, ko smo prevladovali, učinkovitejši, bi se morda borili celo za Evropo. Ker bomo imeli po dveh letih normalen počitek tri tedne in normalne priprave pet tednov, v naslednji sezoni pričakujem bolj stabilno zgodbo,« je bil zadovoljen trener Brava Dejan Grabić. V naslednji sezoni bo brez mladih reprezentantov Igorja Vekića in Davida Brekala, ki sta tik pred prodajo v tujino. Bravo je že tretje leto na dobri poti, da s prodajo igralcev pokrije celoten proračun za člansko ekipo.

Poraz v Šiški je le še poglobil krizo Olimpije. Ker so najboljši počivali zaradi jutrišnjega finala slovenskega pokala s Celjem v Kopru, so tekmo začeli kar štirje mladinci. »Z glavo smo že pri pokalu. Ob mrku v zadnjih sedmih krogih je plus veliko število mladih, ki so temelj za prihodnost in bodo prihodnje leto boljši. Vzdušje v slačilnici je v redu, veliko se pogovarjamo. Doživljam najtežje trenutke trenerske kariere. Že od poraza s Taborom v sredo ne spim in ne jem, razmišljam, kaj narediti. Prednost sedmih točk nas je očitno malo zavedla,« je povedal vidno utrujeni trener Olimpije Goran Stanković, ki bi mu bilo precej lažje, če ne bi zaradi finančnih težav kluba zamujale plače.

Celje je za obstanek zadelo iz enajstmetrovke

Če je hit pomladi Aluminij s točko (1:1) v Domžalah rutinsko potrdil obstanek v ligi, je Celje v neposrednem dvoboju premagalo Koper (2:1) in ga poslalo v dodatne kvalifikacije. Celje, ki je nanizalo štiri zmage zapored, je zmagoviti gol doseglo v 87. minuti iz enajstmetrovke. »Enako pomembna zmaga, kot so bile tudi prejšnje. Verjeli smo v zmago, ki je povsem zaslužena,« je povedal trener Celja Agron Šalja, ki je po prihodu povsem preporodil ekipo. Koper je na zadnjih osmih tekmah osvojil le dve točki. Tudi dežurni gasilec na klopi Nedžad Okčić ni mogel preprečiti dodatnih kvalifikacij. Predsednik kluba Ante Guberac je napovedal prodajo NK Koper. Na Obalo prihajajo nemški vlagatelji na čelu z Adamom Deliusom, ki so bili pozimi v igri za prevzem Olimpije in so povezani z nekdanjim športnim direktorjem Ljubljančanov Mladenom Rudonjo. A najprej si je treba zagotoviti ostanek v ligi.

Mura bo igrala v kvalifikacijah za ligo prvakov (prve tekme 6. in 7. julija) in v primeru poraza nadaljevanje v drugem krogu kvalifikacij za konferenčno ligo. Maribor in Olimpijo čakajo kvalifikacije v novoustanovljeni konferenčni ligi (prve tekme 8. julija), v katerih bo igralo še Celje, če jutri osvoji slovenski pokalni naslov, sicer pa četrte Domžale. V dodatnih kvalifikacijah za obstanek v prvi ligi bo Koper igral s Krko 30. maja in 2. junija. Novo državno prvenstvo se bo začelo 17. julija.