Bolj kot ritmični zvoki rokerskega kvarteta iz Rima, ki je besnel s pesmijo Zitti e buoni, po naše Tihi in dobri, in do konca negotova bitka za zmago se zdi, da je Evrovizija 2021 navdušila že zato, ker je sploh bila in ker je uspelo organizatorjem brezhibno izpeljati tri večere ter v dvorano spraviti 3500 gledalcev. In to kljub temu da so imeli ves čas v rezervnem načrtu tudi možnost, da v dvorani ne bo gledalcev. Jasno, vse udeležence so ves čas testirali, pozitivni pa so se morali umakniti s prireditve in nastopati zgolj s posnetkom. Avstralija na predtekmovanju in Islandija oba večera. Kakor koli, v dvorani je bilo glasno in živahno, kot da bi bilo v njej petkrat več poslušalcev, in glede tega je prireditev, ki jim je lani ni uspelo izpeljati, povsem uspela. Konec koncev je organizacija takšnega dogodka celo večji zalogaj zaradi nastopajočih kot zaradi gledalcev. Težje je postaviti na oder – tako za vaje, generalke in glavno tekmovanje – 39 ekip iz držav, ki so razmetane po vsej stari celini in Avstraliji, kot testirati oziroma preveriti negativne izvide 3500 gledalcev.

Prav nič tihi italijanski Led Zeppelini

Vrnimo se k zmagovalcem. Nobeno presenečenje ni bilo, da so največ točk dosegli italijanski Måneskin, ki so na rotterdamskem odru dvigovali prah v modernem rokerskem ritmu, ki je po drugi strani spominjal na nekatere skladbe iz zlatih časov hard roka. Zitti e buoni. Ne, Måneskin niso niti približno tihi. Skladba, ki je menda uporniška in naj bi bila sama po sebi tudi zmaga rokenrola, je dobila 25 glasov več kot francoski šanson Barbare Pravi. Kvartet – trije fantje na bobnih in kitarah ter dekle na basu – se je v svet pop glasbe pognal leta 2017, ko so na italijanskem X Factorju osvojili drugo mesto, in čeprav se zdi, da svoje uporništvo bolj gradijo na težkih in glasnih ritmih kot na posebno pretresljivih sporočilih, so s svojima dvema studijskima albuma, osmimi singli in enim EP vedno na vrhu italijanskih lestvic. Njihov album Il ballo della vita iz leta 2017 je bil trikrat platinast, njihova skladba, doslej največja uspešnica, iz leta 2018 Torna a casa pa kar petkrat. In če to govori o tem, da so v Italiji že pravi zvezdniki, so si poznavalci edini, da se bo skladba Zitti e buoni uvrščala visoko tudi na drugih evropskih lestvicah.

Kako smo glasovali in kako so glasovali

Da so naši gledalci podobno kot večina Evrope prepoznali rokerske Italijane za najboljše v finalnem večeru, natančno kažejo tudi številke obeh glasovanj. Lorella Flego je oznanila, da je šlo največ, 12 slovenskih točk v Italijo, deset na Islandijo, osem v Rusijo in sedem v Švico. Le malo drugače je bilo s telefonskim glasovanjem, pri katerem so dobili 12 slovenskih točk Srbi, deset pa Italijani. Zanimivo, tako žirija kot naši gledalci so glasovali za skladbe, ki niso imele prav nobene podobnosti z našo udeleženko. Ana Soklič je na predtekmovanju dobila bornih 44 točk. V torkovi skupini je tako prehitela zgolj Irsko, Severno Makedonijo in Avstralijo, skupno, če štejemo še četrtkov večer, pa je bila boljša tudi od Latvije, Gruzije, Češke in Poljske.

Prihodnje leto v Torinu

Evrovizija je obstala in, kar je še pomembnejše, obstajala bo tudi v prihodnjih letih. Udeležba na prireditvi, na kateri Slovenija resnici na ljubo ne dosega velikih uspehov, je milo rečeno zaželena. Kljub visokim stroškom pomeni tudi promocijo za našo državo. In zraven je treba biti tudi zato, ker jo predvsem nekateri nazadnjaški režimi postavljajo na rob. Sicer pa je dobro vedeti, katere države se letos niso spustile v boj za evrovizijske točke. Naša soseda Madžarska se je neuradno odpovedala sodelovanju, ker je prireditev preveč gejevska, in bodo, kot pravijo, dragoceni denar raje namenili za razvoj madžarske glasbe. Črna gora naj bi se tekmovanju odpovedala zaradi slabih rezultatov in previsokih stroškov. Belorusija je bila diskvalificirana zaradi skladbe, ki se je odkrito norčevala iz protestnikov proti samodržcu Aleksandru Lukašenku, Armenija pa se tekmovanja ni udeležila zaradi politične situacije v državi. Verjetno se strinjamo, da v družbi nekaterih naštetih držav res ne bi radi bili in da se bodo naši v Torino, kjer naj bi bila Evrovizija prihodnje leto, upajmo, odpravili s kakšno zanimivo skladbo.