Pred dnevi objavljeno poročilo preiskave, ki jo je vodil upokojeni sodnik John Dyson, je razkrilo, da se je novinar do pogovora, ki si ga je v okviru oddaje Panorama ogledalo rekordnih 22,8 milijona ljudi in je osvojil niz televizijskih nagrad, dokopal s pomočjo prevare.

Ponaredil je namreč bančne izpiske, ki so lažno nakazovali na to, da nekateri Dianini najbližji sodelavci prejemajo plačilo s strani varnostnih služb za opravljanje nadzora nad njo. Novinar je te izpiske pokazal Dianinemu bratu, Charlesu Spencerju in ga tako prepričal v to, da mu je uredil srečanje z Diano in pridobil njeno zaupanje.

»Nisem je prizadel«

S tovrstnim ravnanjem je Bashir deloval neprimerno in v hudem nasprotju z uredniškimi smernicami medijske mreže, je zapisal Dyson. Prvotni preiskavi BBC pa očita tako pomanjkljivost kot neučinkovitost.

Za to ravnanje se je Bashir danes opravičil princema Williamu in Harryju. Kot je dejal, ni nikoli in na kakršen koli način želel prizadeti princese Diane. Meni tudi, da je ni prizadel. Obžaloval je, da je Dianinemu bratu pokazal ponarejene dokumente, a poudaril, da to »ni vplivalo« na Dianina razkritja med intervjujem.

Princ Harry je v odzivu na razkritja preiskave sicer dejal, da so tudi prevare vplivale na smrt njegove matere. Ta je sicer umrla v avtomobilski nesreči v Parizu leta 1997, stara 36 let.

Odstopil zaradi zdravstvenih razlogov

A Bashirju se takšne ocene zdijo nerazumne in nepoštene. »Mislim, da ne morem biti odgovoren še za številne druge stvari, ki so se dogajale v njenem življenju, in za zapletena vprašanja, ki so jih spremljala,« je povedal. Poudaril je, da sta z Diano tudi po intervjuju leta 1995 ostala prijatelja in da so jo z družino imeli radi.

Danes 58-letni Bashir, je bil v času intervjuja malo znan, nato pa si je uspel zgraditi uspešno kariero na ameriških televizijskih mrežah. Kasneje se je vrnil na BBC, minuli teden pa nekaj ur pred predajo poročila preiskave uradno zaradi zdravstvenih razlogov odstopil.