V finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v Rotterdamu so nocoj slavili italijanski rockerji Maneskin s pesmijo Zitti E Buoni, ki so premagali 25 drugih skladb.

Zmagali z glasovi občinstva

Damian David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi in Ethan Torchi (Måneskin) so v napetem finalu s 524 glasovi premagali francosko predstavnico Barbaro Pravi in njen šanson Voila (499) ter Švicarja Gjona Muharremaj z umetniškim imenom Gjon's Tears, ki je bil s svojo skladbo Tout l’Univers na koncu tretji - osvojil je 432 točk.

Ob zmagi so bili povsem šokirani. Na evrovizijski prestol so jim pomagali Evropejci oziroma glasovi občinstva, saj so nacionalne žirije več glasov namenile Švicarju.

»Rokenrol nikoli ne umre,« je uspelo Italijanom izdaviti tik po zmagi, ki jo slavijo prvič po letu 1990. Člani skupine, ki so se med seboj poznali že med srednjo šolo, so se v skupino oblikovali leta 2015. V svojih skladbah združujejo različne sloge, od rocka, repa, do funka in popa. Tokrat so stavili na rock skladbo, katere naslov je v prevodu Bodi tiho in se obnašaj. Skupina je letos zmagala že na festivalu San Remo, evrovizijske stavnice pa so jih že pred današnjim finalom uvrščale zelo visoko.

Najslabše jo je letos odnesla Velika Britanija, ki je ostala tako brez točk žirije kot brez točk gledalcev.

Posnetki in smrt zaradi koronavirusa

Letošnjo prireditev je zaznamoval covid-19. Zaradi okužbe s koronavirusom v zasedbi so se islandski predstavniki predstavili le s posnetkom, skladba španskega predstavnika pevca Blasa Canta z naslovom Voy A Querdarme pa je obveljala za najbolj osebnoizpovedno, saj jo je posvetil svoji stari mami, ki je izgubila boj s covidom-19. Avstralska predstavnica Montaigne pa ni mogla pripotovati na Nizozemsko, zato je pesem na prvem predizboru predstavila v živo iz domovine. Zaradi okužbe s koronavirusno boleznijo se je s posnetkom predstavil tudi zadnji zmagovalec Evrovizije Duncan Laurence, ki je zapel zmagovalno skladbo Arcade ter novo Stars.

Največ pesmi v angleščini

Večina držav je na letošnje tekmovanje poslala istega predstavnika kot na lansko netekmovalno izdajo, le z drugo pesmijo. Prevladujoč jezik večine predstavnikov je bila tudi tokrat angleščina. Slišati pa je bilo tudi nekaj pesmi v materinščini, tej so tudi letos ostali zvesti srbski predstavniki oz. trio pevk Hurricane, ki so se predstavile z energično skladbo s sicer nesrbskim naslovom - Loco Loco. Z v celoti v ukrajinščini odpeto elektro-folk skladbo Shum se je predstavila skupina Go_A. S francosko pesmijo Tout l'Univers se je predstavil švicarski pevec Gjon's Tears. Slišati pa je bilo tudi nekaj besed v jeziku Sranan Tongo, ki ga govorijo v južnoameriški državi Surinam in jih je v pesmi Birth of a New Age zapel nizozemski predstavnik Jeangu Macrooy.

Ana Soklić brez finala

Evrovizijski finale je minil brez slovenske predstavnice Ane Soklič, ki se ji v torek s skladbo Amen ni uspelo uvrstiti v finale. Enako usodo je doživela tudi istoimenska skladba avstrijskega predstavnika Vincenta Buena, ki je izpadla na četrtkovem predizboru.