Potem ko je veliko osnovnih šol zaradi odsotnosti navodil ministrstva za izobraževanje, znanost in šport že odpovedalo načrtovane šole v naravi oziroma jih prestavilo na prihodnje šolsko leto, so v sredo s pristojnega ministrstva vendarle prejeli svežo okrožnico. V njej je ministrstvo osnovne šole pa tudi vrtce, glasbene šole, osnovne šole s prilagojenim programom ter zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami obvestilo o sproščanju ukrepov oziroma o prehodu v tako imenovano rumeno fazo, so sporočili z ministrstva.

Mehurčke morajo ohranjati pri vseh dejavnostih

V okrožnici je ministrstvo zapisalo, »da se ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in dela v tako imenovanih mehurčkih lahko izvajajo vsi programi, vključno z bivanjem v naravi (vrtci), dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji v vrtcih in osnovnih šolah«. Ministrstvo šolam in vrtcem priporoča, naj v čim večji meri uporabljajo nastanitvene zmožnosti Centra za šolske in obšolske dejavnosti. »Izvedba šol v naravi je mogoča le v okviru oddelka, torej mehurčka, in v skladu s higienskimi priporočili NIJZ. Ob tem morajo upoštevati ohranjanje mehurčka tako pri nastanitvi, prehrani kot tudi pri vseh drugih dejavnostih,« so opozorili na ministrstvu.

Za učence osnovne šole Polje, ki bi danes morali v šolo v naravi na Debeli rtič, je okrožnica ministrstva prišla prepozno. Petkov termin šole v naravi so namreč prejšnji teden zaradi februarske okrožnice ministrstva, da se tovrstnih dejavnosti do nadaljnjega ne izvaja, odpovedali. Ravnateljica Barbara Smrekar je pojasnila, da jim v sredo ni uspelo izvedeti, ali je njihov termin morebiti še prost. »Če bi danes (četrtek, op. a.) dopoldne dobili potrditev, da je termin še prost, bi morali do večera obvestiti vse starše in učence. Ocenjujem, da bi se pri takšni odločitvi starši polarizirali na tiste, ki bi skok na glavo sprejeli, in tiste, ki bi jih ta odločitev vznejevoljila. Pa tudi na naši strani bi bilo potrebnih kar nekaj organizacijskih prilagoditev, saj imamo načrtovane dneve dejavnosti na predmetni stopnji, kjer so pri športnih aktivnostih vključeni vsi športni pedagogi, ki bi sicer spremljali učence v šolo v naravi,« je Smrekarjeva pojasnila zagato. Zaradi vsega tega so se odločili, da bodo otroci, ki bi morali danes na Debeli rtič, šolo v naravi opravili 24. septembra.

Ali izvesti načrtovano šolo v naravi ali ne, so kolebali tudi na osnovni šoli Šmartno pri Litiji. A zanje je okrožnica ministrstva prišla še dovolj zgodaj, da jim ni bilo treba odpovedovati in da bodo po besedah ravnatelja Tomaža Rozine »lahko izvedli načrtovano bivanje v naravi«.

Nekatere šole stvari vzele v svoje roke še pred okrožnico

Ravnateljica osnovne šole Danile Kumar Mojca Mihelič pa je povedala, da so pri njih osnovnošolce na Debeli rtič poslali še pred svežo okrožnico ministrstva. »Odločili smo se, da ne bomo več čakali na ministrstvo, ampak smo z upoštevanjem vseh priporočil NIJZ otroke poslali v šolo v naravi na Debeli rtič. V torek sem šla v živo na ogled, da preverim, ali vse poteka tako, kot mora, ali upoštevajo mehurčke in druge ukrepe. Dejansko je izvedba nad mojimi pričakovanji in zadeva gladko teče,« je bila zadovoljna Miheličeva.

Rozina je opozoril: »Ravnatelji že celo leto opozarjamo in si želimo, da bi informacije na šolo prihajale pravočasno.« A njihova želja za zdaj ni bila uslišana. Miheličeva pa je dodala, da je pogrešala odločnost ministrstva oziroma da je ne bi motilo, če bi ministrstvo kar ravnateljem prepustilo presojo, ali v letošnjem šolskem letu organizirati šolo v naravi ali ne. »Samo da nas ne bi potem kaznovali, če se odločamo v korist otrok,« je dejala Miheličeva.

Tomaž Rozina se strinja z opozorili nekaterih ravnateljskih kolegic in kolegov, da jim prestavljanje taborov, plavalnih tečajev, poletnih in zimskih šol v naravi lahko povzroči različne težave. Utegne se zgoditi, da bodo šole težko dobile ustrezne lokacije, saj se bo povpraševanje za iste termine povečalo. To zlasti velja za lokacije, ki omogočajo izvedbo plavalnih in smučarskih tečajev, pravi Rozina. Kot je omenila Smrekarjeva, pa prelaganje tovrstnih dejavnosti na naslednje šolsko leto lahko pomeni tudi večji finančni strošek za starše, ker bi morali otrokom v istem šolskem letu pokriti dve tovrstni dejavnosti. Rozina je še dodal, da bi to pomenilo tudi, da bi recimo učitelji športa morali več tednov v letu izvajati delo izven šole.